Samostani na planini Atos
0

Mjesto na koje ženska noga nije kročila 1.000 godina

Sarajevo-x.com
Simon sa ocem Matthewom, jednim od svećenika s Atosa
Simon sa ocem Matthewom, jednim od svećenika s Atosa
Dvije godine su trebale ekipi američke televizije CBS da bi dobila dozvolu za posjetu jednom od najsvetijih mjesta na svijetu, pravoslavnim samostanima na gori Atos u Grčkoj. Grupa od 20 samostana smještena je na liticama visoko iznad Egejskog mora već stoljećima.

U samostanima, poznatim kolektivno kao Sveta Gora ili Vrt Majke Božije, svećenici provode većinu vremena u molitvi i namjerno izolirani od ostatka svijeta.

"Ženama nije dozvoljen pristup planini već više od hiljadu godina", izjavio je Bob Simon, dopisnik CBS Newsa.

Ta se zabrana proteže i na životinje, s izuzetkom mačaka koje imaju svoju ulogu u borbi protiv miševa. Jedina hrana koju svećenici uvoze je sir - jer dolazi od krava. Inače, sami uzgajaju hranu.

Bez dana dodira s vanjskim svijetom

"Svrha boravka svećenika ovdje je da su daleko od vanjskog svijeta. Svećenici ovdje provedu desetljeća bez dana dodira s vanjskim svijetom", kaže Simon i dodaje: "Tehnički gledano oni su na poluostrvu, ali nemaju novine, televizore, žene. Cijela ideja je da se u cijelosti posvete molitvi, tako da njih stvarno ne zanima ono što se događa u vanjskom svijetu i oni ne žele biti uključeni u to".

Simon smatra da je jedini razlog što je njegova ekipa dobila dozvolu razgovarati sa svećenicima, od kojih mnogi nikada nisu ni čuli za intervjue, priča koju je radio o ekumenskom patrijarhu Bartolomeju, čelniku globalne zajednice od 300 miliona grčkih pravoslavaca. Simon ističe da je nova priča o samostanima veoma dobro prihvaćena, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama.

Patrijarh samo može davati preporuke

"Mislim da im je patrijarh rekao: 'Hej, pustite ovog čovjeka i njegovu ekipu. Oni su ok'. No, on nema autoritet kao papa kod katolika, on samo može davati preporuke. Tako smo bez obzira na njegovu preporuku čekali dvije godine na ulazak tamo", požalio se Simon.

I sam dolazak do samostana nije nimalo lagan posao. Prvo morate doći do Soluna.

"Od Soluna vas čeka duga vožnje, oko tri sata na cesti koja baš i nije najbolja. Onda ćete doći do mjesta u kojem možete uzeti trajekt. Jedini problem je što je voda između tog mjesta i Atosa veoma uzburkana", govori Simon.

Njegov saradnik ostao je u tom mjestu čak tri dana, čekajući da se voda koliko-toliko smiri da bi mogao putovati trajektom.

Ništa se nije mijenjalo manje od Atosa

"Postoje mjesta, šume i planine koje se nisu mijenjale stotinama godina. Ali, kad je riječ o naseljenim mjestima, ne vjerujem da postoji bilo koje drugo mjesto na svijetu koje se mijenjalo manje od Atosa" rekao je Simon, prenosi CNN.

Tokom Drugog svjetskog rata, planina Atos našla se pod ličnom zaštitom Adolfa Hitlera, nakon što su nacisti ušli u Grčku. Naime, njemački su časnici savjetovali svećenicima da pišu Hitleru i traže zaštitu, nakon čega je on dao svoj pristanak. Međutim, svećenici su rekli Simonu kako je Hitler planirao opljačkati umjetnine koje imaju u samostanima, čak je, kako su rekli, naredio oficirima da fotografišu te umjetnine, njih više od 1.000. Međutim, svoju nakanu Hitler nikad nije realizovao.

"Svećenici jedino misle na to da očuvaju ovu planinu i samostane, jer je to najsvetije mjesto na svijetu za njih. To je mjesto gdje molitveni život jest učinkovitiji nego bilo gdje drugo. Nacisti ih jesu ugrozili, ali tokom stoljeća su bili ugroženi od mnogih drugih", zaključio je Simon.