Buđenje turizma u Libanu
0

Mjesto gdje ujutro skijate, a navečer plivate

Sarajevo-x.com
Decenijama je Liban bio nestabilna lokacija koja se nije nalazila u turističkim vodičima većine zemalja. Kratkoročni planovi koje je tamošnja vlada provodila nisu imali većeg efekta, međutim, stvari su se počele mijenjati na bolje.

Kako izvještava Natalia Antelava sa BBC-a, ova zemlja proživljava nevjerovatan napredak u oblasti turizma koji se razvija u stabilnim i mirnim dijelovima države.

Libanski ministar turizma Elie Marouni čovjek je s idejom. Nedavno je pokrenuo desetogodišnji plan koji naziva "vizijom" kako unaprijediti ovu oblast.

Kaže da ima razloga za optimizam.

Njegovo ministarstvo procjenjuje da će dva miliona turista, od kojih je pola domaćih, do kraja ljeta posjetiti Liban.

"Taj broj se udvostručio, ali ja nisam iznenađen. Libanon ima sve - okruženje, vrijeme, prirodu, noćni život, iskopine i historiju", kaže Marouni.

Mnogi Libanci svoju zemlju opisuju kao mjesto u kojem ujutro možete skijati, a navečer plivati na Mediteranu. I, kako ističu, nije privlačan samo zbog plaža, planina, kulture i hrane.

U prilično konzervativnom regionu Liban je mjesto sa razvijenim noćnim životom, gdje se alkohol slobodno pije, a kad su u pitanju kupaći kostimi, rukovode se parolom "manje je više". Takva su pravila barem u turistički razvijenim dijelovima zemlje.

Stotine hiljada turista ove godine privukla je relativno dobra politička situacija u zemlji. Ipak, to je donekle paralizovalo saobraćaj u Libanu, napravilo gužvu u odmaralištima, ali i donijelo prijeko potrebni novac državnoj ekonomiji.

Turisti su uglavnom bogataši iz okolnih arapskih zemalja te posjetioci iz Evrope i Sjeverne Amerike. Mnogi od njih su pripadnici libanske dijaspore koja broji 12 miliona ljudi.

Ipak, stručnjaci procjenjuju da Libanu treba barem pet uzastopnih godina stabilnosti da bi se privatni sektor razvio do potrebnog nivoa. Planovi su dobri, ali su okolnosti nimalo povoljne. Ako vlast uspije u svojim nakanama, Liban bi mogao postati veliki rival Turskoj i Grčkoj na Mediteranu.