Putovanja u narednoj godini
0

Mjesta koja vrijedi posjetiti zbog hrane

Klix.ba
San Sebastian, Španija
Kulinarski turizam uzima sve veći mah među turistima širom svijeta. Za svakoga se može naći ponešto, od lekcija kuhanja u Toskani do uličnih štandova Istambula. Sedam narednih destinacija vrijedi posjetiti 2013. godine zbog hrane.

San Sebastian je maleni grad u Španiji u regiji Baskija i jedan je od vrhunskih destinacija za sve gurmane. Hrana u gradu je većinom eksperimentalna, ali sa drevnim korijenima. San Sebastian je prepun kulinarskih društava, prekrasnih pijaca i škola kuhanja. Dva puta dnevno na ulicama ovog grada se okupljaju hiljade ljudi koji se kreću od restorana do restorana u kojima jedu razne specijalitete. Restorani Arzak i Mugaritz se nalazi među 10 najboljih svjetskih restorana.

Gruzija je jedna od najfascinantnijih kulinarskih destinacija na svijetu. U ovoj zemlji se stapaju ukusi Sredneg istoka i istočne Evrope. U Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, svi posjetioci mogu uživati u khachapuri, tankom pecivu punjenom topljenim sirom. Gruzija je poznata i po svojim vinima. Prema historijskim knjigama, u Gruziji su zabilježeni najraniji pokušaji proizvodnje vina.

Osaka je treći najveći grad u Japanu. Grad se često naziva kulinarskom prijestolnicom ove azijske zemlje. Osaka je poznata po svojoj "kuidaore" filozofiji, koja bukvalno znači "jedi koliko možeš". Pored sušija, najpoznatija i najomiljenija jela u gradu su rižne loptice sa mesom hobotnice i okonomiyaki, palačinci punjeni raznim sastojcima.

Peruanska kulinarska kultura postaje sve poznatija u svijetu. Restoran Astrid Y Gaston u Limi, glavnom gradu ove južnoameričke zemlje, je prošle godine ušao na listu 50 najboljih restorana na svijetu. U Limi se peruansko tradicionalno kulinarsko umijeće podiže na jedan novi nivo. U gradu je jako razvijena i mreža uličnih prodavača tradicionalnih jela.

Kiev, glavni grad Ukrajine, je zahvaljujući vodki i kavijaru neka vrsta divljeg zapada za sve gurmane. Čak i u najmanjim restoranima u ovom gradu se svakdonevno nude desetine različitih nacionalnih jela. Najpoznatije jelo u Kijevu je varanyky, vrsta knedle koja se kuha ili prži u ulju i koja se servira uz pavlaku.

U Palermu na Siciliji se cijela kulturna historija ogleda u kuhinji kulinarskim specijalitetima. Sicilijanska kuhinja je pod velikim utjecajem italijanske, grčke i sjevernoafričke kuhinje. Na ulicama se mogu pronaći štandovi sa raznim tradicionalnim jelima. U svim restoranima se mogu naći svježi morski plodovi. Antigua u Gvatemali je proglašena svjetskim naslijeđem na UNESCO-voj listi.

Kultura Maja se nalazi u srcu kulinarskih specijaliteta ovog grada. Na svakom uglu se mogu pronaći ulični prodavači, kod kojih se može kupit sve od voća premazanog čilijem pa do ljute pileće supe.