Putovanja
3

Mjesta koja morate posjetiti ako želite plivati s ajkulama

Sarajevo-x.com
Ako volite uzbuđenja, a oduvijek ste željeli plivati s ajkulama, morate posjetiti neko od sljedećih mjesta koje predlažu na web-portalu mreže "ABC News".

1. Otok Cocos, Kostarika

Stotine ajkula čekićara plivaju oko otoka. Primijetit ćete da je voda bogata raznim tropskim, šarenim ribama koje se skrivaju u grebenovima. Ljudi koji posjete otok često ga opisuju kao "džunglu koja izranja iz okeana", a otok je samo jedan od mnogih nacionalnih parkova Kostarike.

2. Otok Mujeres, Meksiko

Vrlo je uobičajno da vidite i do 50 različitih ajkula dnevno u ljetnom periodu. Ne morate roniti na velikim dubinama jer ih možete sresti samo nekoliko centimetara od površine mora.

3. Veliki koraljni greben, Australija

Ako želite vidjeti tropske ajkule, posjetite ovaj koraljni greben. S obzirom da se greben prostire čak na 2.253 kvadratnih metara, roneći pored njega možete sresti 360 različitih vrsta koralja i 1.500 vrsta riba, pa čak i morske konjiće.

4. KwaZulu-Natal obala, Južna Afrika

Najpoznatija po mogućnosti da ronite sa velikim bijelim psinama, Južna Afrika ima i tigraste ajkule pozate kao zambezi-ajkule. Ako ste raspoloženi za pravu avanturu, planirajte svoju posjetu za vrijeme godišnjeg lova na sardine, kada broj ajkula poraste i do nekoliko stotina. Ako imate sreće, moći ćete vidjeti i kitove.

5. Galapagos, Ekvador

Ovaj otok postao je poznat po Charlesu Darwinu, koji je tu vršio svoja poznata istraživanja o evoluciji. Galapagos je jedno od rijetkih mjesta na kojem ajkule čekićare možete vidjeti na svakom koraku. Prirodni svijet je pod pritiskom zbog turizma, pa domaće stanovništvo moli posjetitelje da sa sobom ne nose nikakve suvenire u obliku domaće flore i faune.

6. Palau, Republika Palau

Kao odgovor na povećan lov na ajkule, a posebno odsjecanje njihovih peraja i bacanje njihovih strvina u more, stanovnici Palaua uspostavili su utočište za ajkule. Ovaj akt brani komercijalnim ribarima da se približe 370.149 kvadratnih kilometara oko otoka. U Palau su shvatili da su ajkule unosnije kao turistička atrakcija nego kao sredstvo za komercijalni ribolov.

7. Otok Guadalupe, Meksiko

Zahvaljujući kristalnoplavom moru ovo je najbolje mjesto za fotografisanje i snimanje ogromnih bijelih ajkula. Vožnja brodom je zaista duga, ali vrijedi. Guadalupe je otok smješten 240 km od obale Meksika u suptropskoj klimi.

8. Outer Banks, Sjeverna Karolina

Ovo mjesto je poznato kao "groblje Atlantika", zbog velikog broja potonulih brodova. Upravo ti brodovi privlače mnoge ribe, koje su hrana pješčanim tigrastim ajkulama. Uvijek možete vidjeti nekoliko ajkula kako plove oko olupina u potrazi za hranom. Ovo je jedno od rijetkih mjesta na svijetu gdje je susret s ajkulom zagarantovan.

9. Bahami

Stotine ostrva okruženih kristalnom vodom pravo je mjesto za susret s ajkulama. Bahami nude različite interakcije sa ajkulama, za one koji su tu prvi put, do susreta sa velikom bijelom psinom od koje vas dijele samo rešetke kaveza u koji ste ušli da biste sigurno posmatrali najvećeg morskog psa na svijetu.

10. Otoci Channel, Kalifornija

Veliki broj ajkula živi u bogatoj vegetaciji koja okružuje otok. Ovo je odlično mjesto da vidite plave ajkule. Otoci Channel su poznati po svom bogatom biološkom diverzitetu, starim olupinama brodova i morskim pećinama.