Putovanja
0

Misteriozna svjetla Đavolje promenade privlače brojne turiste

Klix.ba
Neobični svjetlosni fenomen doveo je do toga da se čitava jedna oblast u američkoj saveznoj državi Missouri naziva Đavoljom promenadom. Lokalno stanovništvo tvrdi da čitav život viđaju svjetlost i slušaju priče o njoj.

Đavolja promenada je i ime serijala fotografija koje su napravili Lara Shipley i Antone Dolezal. Lokalno stanovništvo neobičnu pojavu naziva "avetinjskim svjetlom", a pojavljuje se u obliku svjetlosne kugle veličine košarkaške lopte. Može se vidjeti na putu E50, gdje se brda Ozark spajaju sa beskrajnim ravnicama Kansasa i Oklahome.

Put E50, poznat i kao Avetinjski put, prolazi pored gradića Joplin, gdje se svake godine okupljaju brojni turisti i lokalci kako bi pokušali vidjeti svjetlost.

Uzrok ovog fenomena koji lebdi na nebu i mijenja boje dok se udaljava od posmatrača ili mu se približava, i dalje je nepoznat.

Čak su američki vojni inžinjeri '40-ih godina pokušali istražiti fenomen i otkriju mu uzrok, ali nisu mogli donijeti nikakve zaključke.

Pretpostavlja se da se svjetlost stvara od svakodnevnih nakupljanja gasa u oblasti.

Prema lokalnoj legendi, prva svjetla je ugledalo lokalno indijansko pleme Quapaw, a neke priče navode kako su svjetla zapravo izmučene duše dvoje ljubavnika, koje je ljutiti poglavica bacio s litice. Tu je i čitav niz drugih legendi o porijeklu svjetlosti, a u svakoj se javlja drugo ime za nju.

Nevezano za priče o porijeklu ili imenu, lokalni stanovnici, koji su vidjeli svjetlost, su kategorični da je stvarna.

Serijal fotografija Đavolja promenada, osim misterioznoj svjetlosti, posvećen je i stanovnicima ove siromašne ruralne oblasti. Fotografije prikazuju ukleti pejzaž i fascinantne ljude koji ga nastanjuju.

"Osjećamo da je često pojavljivanje svjetlosti, za ljude koje smo sreli, počelo predstavljati želju za iskupljenjem i strah od pada u tamu. Naš cilj nije da dokumentujemo, već da pružimo narativ u kojem je ova svjetlost djelimično fiksirana za ovu jedinstvenu oblast, a djelimično lebdi u misterioznoj i drugačijoj stvarnosti", napisali su Shipley i Dolezal.