Putovanja
55

Miris starog papira i gubljenje pojma o vremenu: Raj za ljubitelje dobrog štiva

Klix.ba
Venecija
Od Venecije do Mexico Cityja prostiru se sjajne destinacije za ljubitelje dobrih književnih djela, a ovo je lista od njih 18 koje biste, ako ikada budete u prilici, svakako trebali posjetiti jer donose uspomene koje ćete dugo pamtiti.

Libreria Acqua Alta u Veneciji - donosi klasična djela izložena u tradicionalnim venecijanskim gondolama. Posebnu atrakciju predstavlja zadnji dio knjižare, koji se otvara prema prelijepom kanalu.

Tužna je činjenica zapravo da ova knjižara svake godine bude poplavljena, tako da je ekscentrični vlasnik knjige odlučio držati u gondolama kako bi ih zaštitio. Ova knjižara se ističe i vrijednom kolekcijom umjetničkih djela i poštanskih markica.

Knjižara John K. King Used and Rare Books u Detroitu - ima više od milion djela, a nalazi se u napuštenoj tvornici u industrijskoj zoni. U njoj je lako izgubiti pojam o vremenu i ljudima s kojima ste došli, a kartonski znakovi, miris ustajalog papira i ručno napisane karte daju posebnu čar.

Boekhandel Selexyz Dominicanen u holandskom gradu Maastrichtu - epska je knjižara nastala na temeljima dominikanske crkve iz 13. stoljeća. Svaka niša nekadašnje crkve danas služi kao čitalački kutak, a bogata historijska arhitektura savršeno se uklapa u atmosferu književnog izobilja na policama.

BookPeople u američkom gradu Austinu - je najveća nezavisna knjižara u Texasu koja se ponosi ne samo sjajnim izborom književnih djela, već i izuzetno "načitanim" osobljem koje vam u svakom trenutku može pomoći pri izboru. Osim što imaju više knjiga nego što iko može pročitati u toku života, u ovoj knjižari stalno organizuju okupljanja ljubitelja kvalitetnog štiva, a imaju i neobičnu kolekciju igračaka.

Strand u New York Cityju - knjižara koja se može pohvaliti sa 30 kilometara knjiga i u kojoj se za sitan novac mogu pronaći vrijedni primjerci.

Na ovoj sjajnoj listi Business Insidera su i Livraria Lello & Irmao u Portu, sjajna knjižara sa stogodišnjom tradicijom i nevjerovatnom arhitekturom, pa i "stepenicama prema nebu", zatim knjižara Bookworm u Pekingu, El Ateneo u Buenos Airesu, Cafebreria El Pendulo u Mexico Cityju, Books & Books na Floridi, pariska knjižara Shakespeare and Company...