Australia 108
2

Melbourne planira najvišu zgradu južne hemisfere

Klix.ba
Drugi najveći grad u Australiji, Melbourne, planira izgradnju najviše zgrade u čitavoj južnoj hemisferi. Zgrada bi trebala biti visoka 388 metara.

Državna vlada u australskoj državi Victoriji saopćila je kako će zgrada Australia 108 biti 19. najviša zgrada na svijetu i "nevjerovatan dodatak nebu iznad Melbournea".

"Ponosan sam što odobravam toranj koji će definisati naš grad u nadolazećim godinama", izjavio je Matthew Guy, ministar planiranja.

Postoji zabrinutost da će toranj od 108 spratova iznad gradske oblasti Southbank baciti sjenu preko ratnog spomenika "Shrine of Remembrance“, jednog od najpoznatijih gradskih spomenika.

Ministar Guy naveo je da se niko od povjerenika spomenika nije protivio izgradnju, za koju kaže da se radi o investiciji u državnu ekonomiju od 600 miliona australskih dolara te da će se na taj način stvoriti 300 radnih mjesta.

Arhitekt Nonda Katsalidis navodi da će ova zgrada sadržavati 646 stanova, hotel sa šest zvjezdica od 288 soba te poslovne i prateće prostore, a dizajnirana je kako bi skrenula pažnju na međunarodni identitet grada

"Mi nemamo operu kao Sydney, ali imamo kompleksnu kulturu i sve te ideje su uvačene u ovaj projekt", rekao je Katsalidis za ABC radio.

"Hotel na vrhu zgrade je dizajniran kao zvijezda, poput zvijezda na australskoj zastavi", dodao je.

Najviša zgrada na svijetu, Burj Khalifa, nalazi se u Dubaiju i visoka je 828 metra, dok je najviši neboder u Evropi, londonski Shard u Londonu, visok 310 metara.

Trenutno najviša stambena zgrada južne hemisfere je toranj Q1 na kvinslendskoj Zlatnoj obali, također u Australiji. Visok je 323 metra i ima 71 sprat.

Australiju 108 mogao bi nadvisiti južnoafrički toranj Centurion Symbio City. Zgrada bi trebala biti izgrađena u blizini Pretorije do 2018., a trebala bi biti visoka 447 metara.