Putovanja
0

Mediteranske destinacije omiljene bogatim i slavnim

Sarajevo-x.com
Webzine AskMen objavio je listu deset najpoznatijih gradova na moru koji su postali privlačne destinacije za bogate i slavne. Na listi prednjače talijanski gradovi kojih ima četiri, slijede tri francuska, te po jedan u Španiji, Izraelu i Grčkoj.

Portofino, Italija

Portofino
Portofino
"Zlatno dijete" talijanske rivijere i jedna od najljepših lokacija na svijetu. Predstavlja svojevrsno igralište mnogim poznatim ličnostima, od Brigitte Bardot do talijanskog premijera Silvija Berlusconija. Hotel Splendido u kojem služe specijalitete domaće kuhinje, nahranio je, između ostalih i Humphreya Bogarta, Lauren Bacall, Elizabeth Taylor, Clarka Gablea i Avu Gardner.

Taormina, Italija

Taormina
Taormina
Lociran na istočnoj obali Sicilije, grad Taormina je često dom pjesnika i slikara jer predstavlja kreativnu raskrsnicu poznatu u regiji već 60 godina. Hotel El Jebel je klasično mediteransko zdanje gdje se sastaju umjetnici, ali i glumci, pjevači i političari.

Cassis, Francuska

Cassis
Cassis
Nekadašnje malo ribarsko selo, koje nije potpalo pod utjecaj obližnjih glamuroznih gradova Nice, Cannesa i St. Tropeza, iako privlači manje turista nego ove destinacije, predstavlja skrovište bogatim Evropljanima koji vole mir, tišinu i vinograde.

Port Grimaud, Francuska

Port Grimaud
Port Grimaud
Šezdesetih godina prošlog stoljeća arhitekt Francois Spoerry nazvao je ovu luku "Venecijom Provanse" jer Port Grimaud ima iste kanale i otoke kao poznati talijanski grad. Ipak, tu ovdje je zasigurno egzotičnija atmosfera. Izgrađena kao poveznica St. Tropeza i Frejusa, Grimaud je mjesto gdje su usidrene neke od najskupljih jahti na svijetu.

Haifa, Izrael

Haifa
Haifa

Kad pomišljaju na mediteranske gradove, mnogi ne uzimaju u obzir Izrael, ali Haifa je svakako mjesto vrijedno pažnje. Sa tri strane okružuje je voda, a nudi luksuzni evropski šmek u kombinaciji sa onim bliskoistočnim. Restoran Lolka skriven u dolini nudi sjajne specijalitete.

Naxos, Grčka

Naxos
Naxos
Poznat kao najzeleniji otok u tom području sa visokim planinama i plodnim dolinama, Naxos ima izuzetno čiste plaže, a mnogi njegovi stanovnici žive od zemljoradnje. Taverna Lucullus 100 godina je star restoran sa najsvježijim hobotnicama na žaru u regiji.

Positano, Italija

Positano
Positano
Iako nema pješčane plaže, Positano oduševljava pogledima sa svojih stijena. također nudi fin izbor luksuznih hotela i restorana, a jedan od njih je i Il San Pietro, koji sa stijene liftom iz lobija goste vodi direktno do privatne plaže.

Murcia, Španija

Murcia
Murcia
Baš kao Naxos, Murcia je poznata među umjetničkom elitom. Hotel Rincon de Pepe nalazi se u centru grada, a njegov bar La Muralla poznat je po velikoj ponudi pića.

Abruzzo, Italija

Abruzzo
Abruzzo
Iako gleda na Jadransko more, a ne Mediteran, ovaj grad je popularan i ljeti i zimi. Ovdje će vam najprije preporučiti restoran Ernesto, s klasičnim talijanskim menijem.

Menton, Francuska

Menton
Menton
Mentom je mjesto sa najljepšim nekretninama na svijetu. Njegov položaj između Monaka i Italije, iako nije tako divlji kao susjedi, predstavlja luksuzno igralište onih koji umjesto partijanja žele odmor. Kasino Menton je stara lokacija za one koji vole kocku, uz primjedbu da uposlenici ovdje govore samo francuski i talijanski jezik.