Ideja arhitekata, a ne kuhara
0

"Maslinovo ulje bi moglo spasiti Veneciju"

Sarajevo-x.com
Venecija
Venecija
Slavni italijanski grad na moru, Venecija, mogao bi biti spašen od tonjenja uz pomoć tečnosti slične maslinovom ulju, koja bi se prolila u vodu i stvorila krečnjačke korale, tvrde arhitekti.

To je nova solucija za ugroženi grad na ostrvima od mulja u Jadranskom moru, a arhitekti ovu eksperimentalnu tehnologiju nazivaju "pametni dresing za salate".

Projekat "Budućnost Venecije" obuhvata zamisao da se u more ulije ulje koje je hemijski programirano da reaguje sa karbon dioksidom u vodi i stvori umjetne krečnjačke grebene.

"Ova tehnologija bazirana je na hemiji između ulja i vode i ima posebnu moć pretvaranja karbon dioksida u supstancu nalik krečnjaku", objašnjava jedna od autorica projekta, Rachel Armstrong iz britanske škole arhitekture Bartlett za list Telegraph.

Vještački dobijen krečnjak mogao bi zaštititi stare zgrade od budućeg propadanja.

Njen kolega, profesor Neil Spiller dodao je: "Stubovi na kojima Venecija stoji tonu u lagunu kao visoke i tanke potpetice. Ako bi oni mogli formirati nove taloge na svojim osnovama, to bi usporilo ili potpuno zaustavilo proces tonjenja."

Arhitekti se slažu da bi alternativu moglo predstavljati i postavljanje niza brana koji bi kontrolisali plimne valove u laguni koja okružuje Veneciju.

Otkako je ovaj grad poznat po svojim kanalima izgrađen, pretrpio je brojna oštećenja, a naučnici strahuju da bi podizanje nivoa mora, uzrokovano globalnim zagrijavanjem. moglo pogoršati situaciju u decenijama koje dolaze.

Predložena tehnologija ipak je još uvijek u fazi laboratorijskog testiranja i neće biti spremna za upotrebu u narednih tri do pet godina.