Putovanja
26

Mapa rizika za turiste: BiH u rangu sa ostatkom Evrope, ali ceste su i dalje loše

Klix.ba
International SOS i Control Risks, dvije svjetski mjerodavne kompanije za procjenu sigurnosti načinile su mapu svijeta, nazvanu Travel Risk Map 2017, baziranu na kvaliteti zdravstvenog osiguranja putnika, kvaliteti cesta i sveobuhvatnoj sigurnosti putavanja.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, naša zemlja je na interaktivnoj mapi rangirana među većinom evropskih država kao destinacija sa niskom opasnošću putovanja, rame uz rame sa Njemačkom, Francuskom ili Španijom.

Najviše rangirane zemlje Evrope su Slovenija, Švicarska i skandinavske nacije, dok su najniže rangirani Sandžak u Srbiji, Kosovo, Rusija i Ukrajina, posebno njen istočni dio koji je obuhvaćen ratom.

Na svjetskom nivou, najgore rangirani su pojedini dijelovi Meksika, Libija, dijelovi sjeverne i centralne Afrike te Afganistan, Jemen, Irak i Sirija.

Što se tiče zdravstvenog osiguranja putnika, u Evropi i svijetu prednjače zemlje Zapadne Evrope i Sjeverne Amerike. Bosna i Hercegovina rangirana je zajedno sa državama regije kao srednje uređena zemlja, dok je Kosovo crna tačka Starog kontinenta.

Mjesta na koja definitivno ne želite otići su također Irak, Sirija, Libija, Niger, Somalija...

Kada je u pitanju kvalitet cesta, po ko zna koji put ne treba napominjati da BiH tu ponovo zauzima samo dno evropskog spiska, rame uz rame sa Moldavijom i Albanijom (srednji rizik). Najsigurnije ceste zastupljene su u zapadnoj Evropi, izuzimajći Italiju, Belgiju i Portugal, dok su na svjetskoj mapi najgora mjesta za automobila gotovo cijela Afrika i jugozapadna Azija.

Naši susjedi su označeni kao države na niskim rizikom prilikom korištenja cesta.

Prema podacima agencija International SOS i Control Risks, subjektivni osjećaj opasnosti za putnika je za sljedeću godinu značajno povećan (čak 72 posto ispitanih) i to uglavnom kada je u pitanju Evropa (50 posto ispitanih) i Bliski istok (44 posto ispitanih).