Putovanja
0

Magični gradovi koji su nestali

Sarajevo-x.com
Iako je historija došla do značajnih saznanja o ovim gradovima, pod velom tajne je još uvijek veliki dio magije koju antički gradovi kriju u sebi. Nešto od toga će sigurno biti pronađeno, ali će mnoštvo građevina i činjenica o stilu života u njima ostati skriveno zauvijek.

Izgubljeni grad Inka

Machu Picchu poznat je i kao Stari vrh. To je bilo stanište naroda Inka na 2.430 metara nadmorske visine, odnosno na planini iznad Urumba doline u Peruu. Ovo je vjerovatno jedan od najvećih simbola carstva Inka a nazivaju ga i Izgubljenim gladom. Proglašen je Svjetskim blagom 1983. godine i opisan kao "apsolutno umjetničko djelo arhitekture i jedinstveni testament civilizacije koja je ovdje živjela".

Smatra se da je izgrađen oko 1450. godine, na vrhuncu moći kraljevstva Inka, a napušteno je manje od 100 godina poslije, nakon španskih invazija. Godinama se malo znalo o ovom prostoru koju je okružen džunglom, ali je historičar s Yale univerziteta Hiram Bingham približio svijetu magičnu nastambu Inka. Hipoteza je da je citadela Machu Picchua korištena kao duhovni centar "Djevice Sunca".

Najveći religijski spomenik na svijetu

Angkor u Kambodži datira iz perioda carstva Kmera od 9. do 15. stoljeća nove ere. Kmerski monarh Jayavarman II proglasio se "vladarom svijeta" i "kraljem-bogom" u Kambodži sve dok se pod pritiscima napadača populacija ovog grada nije počela smanjivati, odnosno dok se narod nije počeo iseljavati na druga područja.

Ruševine Angkora se nalaze u šumi i zaštićene su programom UNESCO-a. Ovdje se nalazi više od hiljadu zamkova izgrađenih od različitih materijala, a Angkor Wat se smatra najvećim religijskim spomenikom na svijetu. Godišnje ovdje dođe oko milion turista, a nedavna istraživanja pokazala su da je ovo mjesto bilo najveći praindustrijski centar.

Antički glavni grad Egipta

Memfis je bio glavni grad ove sjevernoafričke države od osnivanja pa do 2.200 godina prije nove ere. Ime mu je bilo Ineb Hedj (Bijeli zidovi). Populacija ovog područja je, kako kažu, varirala. Neki naučnici smatraju da je tu bilo čak 30.000 stanovnika.

Grad u stijeni

Petra (Stijena) leži na planini Mount Hor u Jordanu i poznata je po izgrađenim strukturama unutar stijena. Ovo područje je dugo bilo skriveno od očiju javnosti sve dok ga Švicarac Johann Ludwig Burckhardt nije pronašao 1812. godine. Pjesnik John William Burgon ga je opisao kao "grad crven kao ruža i star kao vrijeme", iako sam nije nikad posjetio Petru. Evropljani su dobili priliku da dođu u ovaj antički grad tek nakon Prvog svjetskog rata. I Petra je zaštićena kao svjetski kulturni spomenik od 1985.

Smatra se da je zemljotres iz 363. godine uništio vitalne dijelove vodovodnog sistema i neke građevine.

Pustinjska mlada

Palmira je u antičko doba bila najvažniji grad u centralnoj Siriji. Dugo je to bio karavanski grad za putnike koji su prelazili sirijsku pustinju i zato je prozvana Pustinjskom mladom. Palmira je bilo bogato i elegantno mjesto koje je povezivalo Perziju i luke na Mediteranu.

Grad koji je sahranio vulkan

Sudbinu Herculaneuma, rimskog grada pored današnjeg Napulja, dijeli i talijanski grad Pompeii koji je uništen nakon katastrofalne erupcije vulkana Vezuva 24. avgusta 79. godine. Grad je ostao zatrpan lavom, pepelom i bio je izgubljen skoro 1.700 godina prije nego što su ga naučnici slučajno otkrili 1748. Nakon toga su pronađeni izvanredni detalji koji oslikavaju život ovog grada na vrhuncu Rimskog carstva. Danas je ovo jedno od najpopularnijim mjesta za turiste u Italiji.

Među magične gradove koji su postojali u davno prošlosti i o kojima se zna nedovoljno spadaju i meksički Palenque, jedan od najsjajnijih gradova Maja, Vijayanagar u Indiji - glavni grad jednog od najvećih Hindu kraljevstava, Ephesus u Turskoj - jedan od najvažnijih gradova ranog kršćanstva, indijski Sanchi - najbolje očuvan budistički hram, kao i mnogi drugi.