Peru
0

Machu Picchu ponovo otvoren za javnost

FENA
Machu Picchu (Foto: AP)
Machu Picchu (Foto: AP)
Peruansko najvrijednije arheološko nalazište Machu Picchu spremno je za ponovno otvaranje nakon što je bilo zatvoreno dva mjeseca.

Obilne kiše i klizišta krajem januara uništile su željeznički pristup ruševini Inka iz 15. stoljeća - najposjećenijoj arheološkoj lokaciji u Latinskoj Americi, prenosi u četvrtak BBC.

Svakog dana dok je spomenik bio zatvoren, Peru je gubio milion dolara prihoda od turizma.

Oštećena željeznička pruga koja povezuje citadelu s ostatkom zemlje popravljena je s hitnošću rijetko viđenom ranije.

Za sve ostale svoje turističke atrakcije, Peru je naučio tešku lekciju od kakvog je značaja Machu Picchu za njegovu turističku industriju.

"Ovaj incident s vozom prema Machu Pichuu definitiovno nas je pogodio, rekao bih da su prodaje opale za 50 posto", izjavio je Bernard Schleien, direktor za Latinsku Ameriku putničke agencije For Less.

Devedeset posto prihoda u peruanskom turizmu dolazi iz regije Cuezvo, u kojoj je dvomjesečno zatvaranje Machu Picchua značilo gubitak od gotovo 60.000 turista.

Lokalna trgovačka komora tvrdi da više od polovine stanovništva regionalne prijestonice Cuzco živi direktno ili indirektno od turizma.

Ponovno otvaranje Machu Picchua od golemog je značaja, ne samo za peruansku ekonomiju, nego i za njegovu sliku u svijetu.