Putovanja
0

Lonely Planet proglasio Pariz najboljom destinacijom za 2014. godinu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Popularni turistički vodič Lonely Planet objavio je preporuke sa top 10 destinacija koje trebate posjetiti u 2014. godini. Na prvom mjestu nalazi grad ljubavi i svjetla Pariz.
  1. Pariz, Francuska Ovaj grad posjeti više od osam miliona turista godišnje i već je godinama jedna od najpopularnijih turističkih destinacija. Lonley Planet je pozdravio transformaciju cesta uz bankarski dio i Senu do vrtova proširenjem trotoara. Posjetioci će se u 2014. godini moći diviti i renoviranoj Palati Republike, šoping centru u Les Hallesu i nekoliko muzeja.
Trinidad
Trinidad
  1. Trinidad, Kuba Grad s pogledom na Karipsko more slavi 500. godišnjicu sljedeće godine, što će biti popraćeno različitim manifestacijama. Između zabava turisti mogu posjetiti historijske i arhitektonske građevine.
Cape Town
Cape Town
  1. Cape Town, Južnoafrička Republika Ovaj grad će postati svjetska dizajnerska prijestolnica 2014. godine, što znači da je urbani krajolik upotpunjen skulpturama i predivnim vrtovima.
Riga
Riga
  1. Riga, Latvija Glavni grad Latvije bit će proglašen Evropskom prijestolnicom kulture 2014. godine. Posjetioci se mogu diviti harmoničnom kontrastu novih modernih fasada, srednjovjekovnih građevina i predivnih katedrala.
Cirih
Cirih
  1. Cirih, Švicarska Zahvaljujući bogatom noćnom životu grad je postao poznat kao najpopularnija destinacija u Švicarskoj. Fanovi sporta imaju veliki razlog da ga posjete naredne godine, jer će se u njemu održati Evropsko atletsko prvenstvo.
Šangaj
Šangaj
  1. Šangaj, Kina Nema boljeg mjesta da osjetite električni šum galopirajućeg razvoja Kine. Naredne godine u njemu će biti završena izgradnja najvećeg tornja u Aziji, Shnghai Towera, i trećeg najdužeg metro sistema, koji će otvoriti 16. liniju 2014. godine. Posebno se preporučuje njihova kuhinja.
Vancouver
Vancouver
  1. Vancouver, Kanada Veliki grad nudi izuzetan kvalitet života. Šume, plaže i skijališta su na svakom ćošku i za svakoga ima ponešto. To je dinamičan i prijateljski grad u koji su svi dobrodošli.
Adelaide
Adelaide
  1. Chicago, SAD Vjetroviti grad je poznat po prvoklasnim muzejima, amblemskoj arhitekturi i kultnim klubovima za komičare. Sljedeće godine slavi 55 godina, a njegov bejzbol tim Wrigley Field slavi 100. rođendan, tako da će zabave biti napretek.
Adelaide
Adelaide
  1. Adelaide, Australija Manje poznati grad od Sydneyja ili Melborunea izgradio je reputaciju kao kulturna prijestolnica posljednjih godina. U njemu se dešavaju razni kulturni, sportski i međunarodni događaji, a prepoznatljiv je po prvoklasnim restoranima i dobrom vinu.
Chicago
Chicago
  1. Auckland, Novi Zeland Najveći grad ove države ima unikatnu kulinarsku scenu, te rastuću kulturnu i umjetničku scenu. Posjetioci također mogu istražiti slikovitu obalu koja se nalazi oko grada.