Putovanja
0

London: Kad su već hoteli najskuplji, neka se pije šampanjac

FENA
London je grad u kojem sebi ne možete priuštiti prenoćište, konstatira u srijedu dnevnik The Times povodom vijesti da cijene hotelskog smještaja u britanskoj prijestonici rastu tempom od 22 posto godišnje.

Pokazujući na konkretnom primjeru podatak da je London za hotelske goste sada najskuplji grad u Evropi, list pravi sljedeće poređenje: za cijenu relativno luksuznijeg dvodnevnog hotelskog smještaja, uz doručak u krevetu i večeru uz svijeće, gost Londona za te pare može odletjeti do Australije, provesti sedmicu dana na Crnom moru ili se čak okupati u šampanjcu.

A kada je već o ovome pjenušavom piću riječ, u Britaniji se, obavještava nas The Independent, godišnje proda trideset sedam miliona boca šampanjca.

Najzaslužniji za toliku potrošnju, posebno najkvalitetnijih i najskupljih vrsta ove plemenite tekućine su, uz imućne indijske biznismene, glavni podstrekači skoka cijena nekretnina u Londonu i krivci za pravu jagmu za skupim automobilima i umjetničkim predmetima ili - drugim riječima - imućni pripadnici ruske emigracije. Njih na Otoku, piše Independent, ima skoro trista hiljada.