Putovanja
102

Ljetovanje u Antaliji: Sredozemno more, čiste plaže, hoteli iz bajke i visoke temperature

Piše: M. N.
(Foto: Klix.ba)
Prelijepe plaže, historijske građevine, mjesta za zabavu i opuštanje, te nezaboravan odmor - sve je to što nudi regija Antalija u Turskoj. Tu se predivni hoteli koji pokazuju svu maštovitost turskih arhitekata, a podijeljeni su po kategorijama tako da odmor u ovoj zemlji možete organizovati i za skromniji budžet.

Ukoliko se odlučite svoj godišnji odmor provesti na sredozemnoj obali Turske, turističke agencije će se pobrinuti za sve i ništa nije prepušteno slučaju. Na aerodromu u Antaliji će vas dočekati nasmijani turistički vodiči koji će vas odvesti do vašeg hotela i uputiti u sve ono što je potrebno da znate kako bi odmor prošao bez ikakvih problema.

Sposobni vodiči

Andrea Ćukac je turistički vodič Golden Toursa koja na području Antalije radi već osam godina. Njen posao u sezoni počinje već krajem maja i traje do početka septembra. Ćukac je bila i jedna od vodiča koji su ekipu novinara iz BiH proveli regijom Antalije u okviru studijskog putovanja koje je organizirao Golden Tours. Njene priče oduševile su prisutne, te probudile želju da upravo odmor provedu u ovoj zemlji.

"Prvi put kad sam došla ovdje bilo je stresno jer nije bilo puno ljudi koji će vas uputiti u taj posao. Najviše se nauči na svojim greškama i onda se to ispravlja. Ali, ako se pronađeš u tome i ako ti se sviđa to što radiš onda možeš da napreduješ", rekla je Ćukac za Klix.ba.

Ono što je specifično za Turke jeste da skoro pa i nemaju radno vrijeme, te da su uvijek nasmijani kada prilaze mušteriji. No, to je njihov stil života. Ista stvar je i sa vodičima koji su na usluzi turistima 0-24 sata dnevno, no to im, kao ni Turcima, ne pada teško i uspijevaju naći vrijeme za sebe i odmor.

"Budete odvojeni od porodice i prijatelja, ali steknete nove prijatelje i imate stare, pogotovo one koji rade duže u Turskoj. Svi vodiči iz regiona se druže i oni budu neka zamjenska porodica na terenu. Nekada nemamo vremena ni za šta i često imamo vrlo malo vremena za spavanje, ali dobro je. Nekada se desi da tokom sedmice imamo dan-dva za sebe. Posao vodiča nije samo da vodi izlete i dočekuju ljude na aerodromu. Vodiči su tu da odvedu nekoga na pregled ako se razboli, ukoliko neko nije dobar s jezikom da im prevedemo i tu smo za sve što je potrebno kako bi se turista osjećao ugodno", istakla je.

Nova poznanstva i tužni događaji

Nakon osam godina provedenih u Turskoj, najviše pamti jedan događaj sa samog početka karijere vodiča. Vezan je za turiste - majku koja se, kako su joj ljekari rekli, izliječila od raka i njene dvije kćerke. No, tokom boravka imala je manjih problema i kada je Andrea odvela kod doktora rekli su da je rak metastazirao i da ima svega 15 dana ili mjesec dana života.

"Ta mi je priča u sjećanju jer nisam znala kako da kažem njenim kćerkama i mužu. Bilo mi je stvarno teško. Kada sam im uspjela reći, nisu me htjele slušati i kada su se vratile u BiH majka im je umrla. Tad su mi se javile i zahvalile za sve što sam u tom trenutku uradila za njih. Jer su ljekari operisali njenu majku i produžili život na mjesec dana. Kroz ovaj posao, ma koliko bio stresan, opet je lijep jer upoznaš dobre ljude i zbog toga ga vrijedi raditi", kazala je.

Ispušni ventil nađe u druženju sa kolegama koje rade u Turskoj. Ističe da cijene trenutke koje provode zajedno jer to nije često. U kontaktu ostaju godinama. Svi rado dolaze u Tursku i preporučuju je svim ljudima iz BiH i regije.

"Antalijska rivijera - osim što je lijepa za kupanje jer su plaže izvanredne, hoteli su jako dobri, a imaju mjesta provod mladih. Ja bih odabrala Tursku jer u poređenju s cijenama u Hrvatskoj i uključujući aviokartu, to je tu negdje. Zašto ne probati nešto novo", kazala je.

Sve veći broj bh. turista u Antaliji

Iz godine u godinu sve više bh. turista se odlučuje upravo za ovu destinaciju. Golden Torus organizira čarter letove sa Aerodroma Tuzla za vrlo pristojne cijene već do juna.

"Mi u Golden Toursu se trudimo da našim klijentima priuštimo i ponudimo nešto novo. I ove godine kao i prethodnih sedam godina, organizujemo čarter letova do Antalije svakog utorka. Naš prvi let je planiran 9. juna. Zadnji let je planiran polovinom septembra, s tim da imamo opciju letova do kraja godine. Interes naših korisnika usluga je na lanjskom nivou. Krenule su rane rezervacije, interes je dobar što nas čini zadovoljnim. Vidjeli ste tokom studijskog putovanja da su hoteli jako dobri, da imamo hotele za svačiji džep od 3 do 5 zvjezdica na bazi polupansiona ili all inclusive usluge", rekao je Asim Bečić, vlasnik Golden Toursa, te dodao kako će i ove godine učiniti sve da putnici dobiju ono što su platili i budu zadovoljni.

Ukoliko još niste odlučili gdje biste na ljetovanje, opciju Antalije, Beleka, Kemera, Lare, Sidea ili Alanje svakako uzmite u obzir jer će vam pružiti nezaboravan odmor kako za tijelo tako i za dušu.