Jedno od najdubljih kraških jezera
380

FOTO / Legenda Crvenog jezera i danas plaši stanovnike Imotskog

Anadolija
Crveno jezero u Imotskom smatra se jednim od najdubljih kraških jezera u Evropi. Za postanak ovog jezera veže se jedna od najstrašnijih i najtajanstvenijih legendi.

Prema riječima direktora Turističke zajednice Imotskog Luke Kolovrata, ovaj kraj je, inače, specifičan i poznat po mnogim legendama, pričama o vilama i vilenjacima.

"Najpoznatija je legenda o Gavanu, koja se veže za postanak Crvenog jezera. Legenda kaže da je nekoć na ovom području bilo ogromno imanje tadašnjeg najbogatijeg čovjeka zvanog Gavan, koji je imao ženu Gavanicu, djecu i veliki broj sluga“, pričao nam je Kolovrat legendu o Crvenom jezeru.

Gavan nije bio poznat samo po svome bogatstvu, nego i po oholosti.

"On je maltretirao sve svoje sluge i ljude koji su mu dolazili. Da bi se uvjerio u njegovu oholost, jedne večeri se spustio anđeo prerušen u prosjaka i tražio od Gavana milostinju. Vrata mu je otvorila Gavanica, koja mu nije htjela dati ni jelo ni vodu“, ispričao je Kolovrat.

Nastavljajući svoju priču, Kolovrat je rekao da je anđeo pitao Gavanicu da li se boji Boga, na šta je ona odgovorila da se ona ne boji nikoga dok je njenog Gavana.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"U tom trenutku je zemlja zatutnjala, počelo je da grmi, munje su sijevale, a cijelo Gavanovo imanje, Gavan, Gavanica i djeca su potonuli u zemlju koja se otvorila. To je mjesto današnjeg Crvenog jezera. Kada je bura, koja zviždi kroz te stijene, stanovnici Imotskog znaju reći da se i danas dan čuju krikovi Gavana i Gavanice iz dubine jezera“, dodao je Kolovrat.

On dodaje da je Crveno jezero, bez obzira na pomalo zastrašujuću priču o Gavanu, jedan od bisera Imotskog. Crveno jezero ima obim od 200 metara, a dubina vode doseže i do 300 metara s dnom koje je ispod površine mora.

Tokom 1998. godine jezero je istraživalo pedesetak speleologa velike međunarodne ekspedicije, no unatoč svemu, konačna dubina jezera još nije utvrđena.

Zbog svoje ljepote, mističnosti i nedostupnosti, predmetom je mnogih priča i legendi od kojih je najpoznatija ona o Gavanu i njegovim dvorima, a hrvatski književnik Josip Eugen Tomić 1884. godine o Crvenom jezeru je napisao:

... Tu, po tamnoj, gluhoj noći Ako srca imaš proći, Uz vilinsku čut ćeš ciku, Vukodlaka strašnu riku

Dok nad vodom vještice Ko plamteće zube krijese ...