Turizam
0

Kružna putovanja mogla bi postati masovna roba

FENA
Tokom ovogodišnje sezone na tržištu kružnih putovanja očekuje se bespoštedna bitka za svakoga gosta. Nekoliko velikih brodova naručenih ranijih godina pušta se u promet i ponuda postaje vrlo slična 'all inclusiveu', prenosi Deutsche Welle.

Kružna putovanja do sada nisu bila na glasu kao ponuda za svakog gosta. Mušterije su u pravilu dubljeg džepa. Ponuda kruzera nije bila masovna roba, poput 'all inclusive' - odmora na turskoj rivijeri. No, od ove godine sve bi moglo postati drugačije.

U 2010. cijena će biti odlučujući faktor za odabir destinacije, a zahvaljujući nekim okolnostima, kružna putovanja bi mogla postati upravo ono od čega su se ponuđači te vrste turizma do sada branili i rukama i nogama - masovna roba.

U ovoj godini, kako piše minhenski list "Süddeutsche Zeitung" (SZ), u svjetska mora će biti porinuto čak jedanaest novih brodova. Najveći od njih ima kapacitet od čak 5.400 putnika, a svi zajedno mogu prevesti oko 25.000 turista željnih mora, sunca, zabave...

Ponuda kruzerske branše povećava se u vrlo kratkom roku za čak 25.000 kreveta, za ovaj tržišni segment to je ogromna promjena - s nepredvidivim posljedicama na cijene aranžmana.

SZ pretpostavlja da bi ponuda mogla postati šarolikija (za džepove raznih dubljina), cijene bi mogle drastično opasti, a time i marže razmaženih ponuđača.