Putovanja
132

Krstarenje Bosforom: Magija mostova koji spajaju Evropu i Aziju

Piše: Elmedin Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
​​Jedn​o od dešavanja koja ne smijete propustiti prilikom posjete Istanbulu jeste i krstarenje Bosforom. Cijena krstarenja Bosforom iznosi oko 15 turskih lira što je sitnica za krstarenje noću ili danju.

Brojne agencije koje organizuju krstarenje Bosforom i koje svoje ponude "stavljaju pred nos" ispred Sultan Ahme​d​ove džamije i A​ja Sofije često imaju previsoke cijene za isti doživljaj. Krstarenje bez vodiča košta oko 15 turskih lira, što je oko 10 KM, dok ćete uz ponude "eksperata" platiti i do 40 KM.

Krstarenjem Bosforom u toku dana nudi zaista predivne prizore, ali krstarenje u večernjim satima te Bosforski i Fatih Sultan Mehmet mostovi, koji spajaju azijski i evropski dio Istanbula ostavljaju bez daha. Boje rasvjete koja krasi mostove mijenjaju se svakih pet minuta što vas tjera da slikate do beskonačnosti.

Prilikom krstarenja Bosforom, s obzirom da su građevine osvijetljene u noćnim satima, možete vidjeti sve znamenitosti koje se nalaze uz obale Bosfora, ali i one malo dalje koje se zbog svoje visine ističu iznad krovova stambenih i poslovnih objekata.

​Tokom krstarenja možete vidjeti Dolmabahče palatu, Ortakoj džamiju koja se nalazi ispod Bosforskog mosta, dvorac Yildiz, evropska kula Rumeli hisari koja se smatra najljepšim primjerom vojne arhitekture na svijetu, a njena izgradnja trajala je samo četiri mjeseca, te brojne druge znamenitosti na azijskom i evropskom djelu Istanbula.​

Kako je izgledalo krstarenje u noćnim satima kroz objektiv našeg fotografa pogledajte u prilogu teksta.​​