Istraživanje
0

Kriza mijenja turističke navike Evropljana

FENA
Gospodarska recesija nije "ugasila" žeđ njemačkih građana za odlaskom na turističke destinacije. Nijemci će i ovog ljeta masovno krenuti na more. Najomiljenije odredište za godišnji odmor i dalje je Sredozemlje.

Više od polovice njemačkih građana (56%) namjerava otići na ljetni godišnji odmor, pokazala je jedna reprezentativna anketa. To je otprilika ista razina kao i prije godinu dana (57%), prije nego što je gospodarska kriza počela širiti.

Recesija, kako se čini, uopće ne utječe na turističke planove Nijemaca, navodi Deutsche Welle.

U susjednoj Francuskoj, na primjer, učinci krize se itekako osjećaju i na planovima za ljetnje praznike. Dok je 2008. u ovo doba čak 74% Francuza bilo sigurno da će tokom ljeta otputovati na godišnji odmor, u 2009. "samo" 66% ih razmišlja o tome. To su rezultati istraživanje instituta IPSOS, koje je u utorak objavio Europe Assistance u Parizu.

Što se tiče planova o ljetnim praznicima, u Evropskoj uniji najkonkretniji su Italijani. Čak tri četvrtine (76%) građana te zemlje namjerava otići na ljetovanje - bez obzira na krizu.

Što se tiče izbora destinacije za ljetne pratnike, Nijemcima je najvažnija klima na odredištu (45%).

Zanimljivo je da sve veću ulogu u planiranju putovanja igra i budžet ljetovanja (porast s 42% na 44%). Kod Francuza je novac odlučujući faktor za odabir ljetovališta. To kaže 54% ispitanika. Prošle godine su za "samo" 38% Francuza troškovi ljetovanja bili važan faktor, što je jasan pokazatelj koliko recesija mijenja navike građana. Prosječna njemačka obitelj će ove godine tokom odmora potrošiti 2.150 eura.

Najveći budžet imaju Austrijanci: u prosjeku 2.333 eura.

Španija je i dalje popularna destinacija.

Italijani su najveći patrioti kad se radi o odabiru destinacije ljetovanja: 68% Italijana će se brčkati na obalama - Italije.

67% Španaca namjerava ljetovati u Španiji, a svaki treći Nijemac (35%) u - Njemačkoj.

Najomiljenija turistička zemlja, pokazalo je istraživanje, i dalje je Italija, ispred Španije i Francuske.

Institut IPSOS je tokom februara i marta 2009. proveo istraživanje u sedam zapadnoevropskih zemalja.

Ispitano je ukupno 3.500 građana, od toga njih 500 u Njemačkoj.