Putovanja
17

Kotor mami turiste iz cijelog svijeta

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Jedan od najstarijih primorskih crnogorskih gradova, Kotor, ovih dana preplavljen je turistima iz svih krajeva svijeta. Grad smješten u Bokokotorskom zalivu, u koji svakodnevno uplovljavaju kruzeri i jahte, za strane goste interesantan je i zbog njegovog Starog grada.

U Kotor i ove sezone dolaze najveći svjetski brodovi i kruzeri. Prema podacima iz Turističke organizacije Kotora, od početka godine u ovaj grad stiglo je 180 brodova, koji su doveli više od 150 hiljada gostiju. Također, za prvih sedam mjeseci ove godine u kotorsku luku uplovilo je i 848 jahti sa 3.767 putnika.

I, zaista, na samom ulazu u ovaj grad osjeća se prisutnost gostiju sa svih strana svijeta. Razni svjetski jezici dominiraju uskim ulicama Starog grada - engleski, ruski, francuski, kineski...

U Kotor mogu da uplove najveći svjetski kruzeri. Upravo oni doprinose da veliki broj turista dođe u Kotor. Za  prvih sedam mjeseci ove godine, ovaj grad posjetilo 163 hiljade izletnika. Prema najavama iz Luke Kotor, u 2014. godini očekuje se dolazak više od 360 brodova koji će dovesti 307.000 putnika. U lokalnoj turističkoj organizaciji navode da Kotor godišnje posjeti između 500.000 i 600.000 turista.

Čari Starog grada

Po samom dolasku u ovaj primorski grad, turisti kreću prvo u obilazak Starog grada. Uske ulice, u kojima su smješteni restorani i butici, skoro da su identične. Često se za Stari grad kaže da je sličan lavirintu. Bokeljski specijalitet, razni morski plodovi, nude se u svim restoranima. Nerijetko se pored restorana nalaze i lokalni muzičari, koji na gitarama sviraju stare bokeljske pjesme.

Organizovane ture posjetilaca Starog grada prisutne su tokom cijelog dana.

Francuski bračni par Aleks i Silija, koji su ručali u jednom od restorana, kažu da su fascinirani Kotorom.

“Prvi put smo ovdje, zaista je prelijepo. Posebno nas fascinira Stari grad. I ljudi su veoma ljubazni”, pručuje Aleks.

Kotor je jedna od omiljenih destinacija i za turiste iz regiona. Potvrdila je to Natalija iz Beograda. Kaže da obilazi primorske gradove, ali da je Kotor nešto posebno.

“Ovo je barokni grad, negdje sam pročitala. I zaista je tako. Koliko toga ovdje ima istorijskog. Planiram da obiđem još neke druge gradove u Crnoj Gori, ali, opet, moram u Kotor doći”, kaže ova Beograđanka, koja je i kupila nekoliko suvenira sa motivom Kotora.

Grad pod zaštitom UNESCO-a

Grad koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske i kulturne baštine nudi posjetiocima da vide katedralu Sv.Tripuna, kao i nekoliko pravoslavnih crkava. Za one koji se puno ne zadrže u Starom gradu, svoje vrijeme provode na čuvenoj kotorskoj “rivi”, tik uz obalu. Tu su usidreni kruzeri, jahte, brodovi. Na njima se vijore zastave svjetskih zemalja.

Cijene usluga u Kotoru na nivou su ostalih primorskih gradova. Kafa se u kafićima može naći od 1,5 do dva eura. Sokovi su od 1,5 do 2,5 eura. Kada je u pitanju hrana, riblji specijaliteti koštaju oko 10 eura, dok se pizza prodaje po cijeni od tri eura, pa čak do devet eura.