Globalno istraživanje
0

Kostarika vodi na listi najsretnijih nacija

Sarajevo-x.com
Kostarika
Kostarika
Zaboravite Disneyland, dobrodošli na Kostariku, najsretnije mjesto na svijetu, prema rezultatima istraživanja nezavisnog tima iz Velike Britanije. Novi cilj koji je tamošnja vlast postavila tiče se razvoja ekonomije "usmjerene na ljude i okoliš", saznaje CNN.

U izvještaju objavljenom u nedjelju grupa je zemlje rangirala prema "indeksu sreće" tražeći zemlje čiji su stanovnici najsretniji.

Fondacija New Economics uzela je u obzir ekološku svijest i očekivano trajanje života građana.

Zemlja u Centralnoj Americi koja se nalazi između Nikaragve i Paname zadivljuje kišnim šumama i divnim plažama. Njen predsjednik Oscar Arias Sanchez 1987. je dobio Nobelovu nagradu za mir za nastojanja da pomogne okončanju ratova u nekoliko zemalja regije.

Ovogodišnje istraživanje obuhvatilo je 143 zemlje, a među prvih deset našlo se čak devet zemalja Latinske Amerike.

Drugoplasiranu Dominikansku Republiku prati Jamajka, a dalje slijede Gvatemala i Vijetnam. Najrazvojenije zemlje svijeta postigle su vrlo loše rezultate. Velika Britanija je 74., Sjedinjene Američke Države 114., a razlozi za ovako slab plasman na listi najsretnijih nacija uglavnom su velika potrošnja i negativan utjecaj na okoliš.

Tome u prilog ide i činjenica da je ova velika svjetska sila bila "zelenija" i "sretnija" prije 20 godina nego danas.

Ostale velike nacije poput Kine i Indije također su zabilježile nizak indeks.

"Svijet se susreće sa dubokom finansijskom krizom, ubrzanim klimatskim promjenama i proizvodnjom nafte koja je na svom vrhuncu. Očajnički trebamo novi kompas da nas vodi", poručuje osnivač fondacije Nic Marks.

Marks je dodao da nacije moraju raditi na globalnim promjenama prije nego "naš konzumentski način života preraste u haos nepovratnih klimatskih promjena".