Turizam
0

Kinezi grade najvećeg ledenog Djeda Mraza

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U gradu Harbinu na sjeveru Kine pokrenut je ambiciozni projekat gradnje nečega što entuzijasti nazivaju najvećoj ledenom skulpturom Djeda Mraza na svijetu.

Gigantski Djed Mraz trebao bi biti visok 160 metara, a širok 24 metra, a, kako to i priliči, imat će i odgovarajuće lice, sa bradom i kapom. Neobično visoke temperature čine ovaj posao posebno zahtjevnim, požalio se jedan od skulptora, Tang Guangjun.

"Viši je i širi nego prošle godine, pa ga je teže napraviti. Vrijeme se mijenja, pa postane veoma vlažno i sklisko. Veoma je opasno za nas", rekao je on za Reuters.

Harbin je glavni grad kineske provincije Heilongjiang, a nalazi se u blizini Sibira i jedno je od najhladnijih dijelova Kine. Temperature u tom području mogu dostići i -35 stepeni Celzijusa.

Svake godine ovaj grad bude domaćin svjetskog festivala leda, ali efekti globalnog zagrijavanja uzimaju danak, te se snijeg i led tope znatno brže nego u prošlosti. Ipak, skulptura Djeda Mraza i dalje privlači mnoštvo turista iz cijele zemlje koji, uprkos ekonomskim problemima, žele uživati u bijelom Božiću.

"Kad su ljudi sretniji, žele više potrošiti, tako da to poboljšava ekonomiju grada, pa čak i države", smatra Tang.

Gradska vlast Harbina je optimistična. Očekuje se posjeta 800.000 turista, od čega je 90 posto Kineza. Festival leda tradicionalno se održava od sredine decembra do početka februara.