Putovanja
125

Kinezi će najvišu građevinu na svijetu graditi nasred polja

Klix.ba
Kineska kompanija Broad Sustainable Construction (BSB) objavila je ove sedmice da u junu počinje gradnju takozvanog vertikalnog grada "Sky City".

Toranj za koji planiraju da bude najviši na svijetu postat će model za borbu Kine sa masovnom urbanizacijom.

Planirana visina tornja je 838 metara, što je 10 metara više od trenutno najvišeg tornja na svijetu - Burj Khalife u Dubaiju. Građevina će nići na jednom polju u južnom dijelu idiličnog grada Changshe, koji ima blizu sedam miliona stanovnika, što je malo u odosu na gradove poput Pekinga i Šangaja.

Nova građevina moći će primiti 30.000 stanara. Imat će 202 sprata, među kojima će se nalaziti i kancelarije, hotel, škola i bolnica. Između ostalog će sadržavati i 92 lifta i 17 heliodroma.

Još uvijek nije jasno kad će gradnja ovog giganta biti završena. Predsjednik BSB-a Zhang Yue je prije dvije godine podigao veliku prašinu kad je njegova kompanija za 30 dana izgradila zgradu od 15 spratova. Slične planove, kako je otkrio, ima i sa Sky Cityjem, a prethodno je najavljeno da će ovaj vertikalni grad biti završen za 90 dana.

Ipak, u međuvremenu su počela prolongiranja, prvo zbog procedure za dobijanje dozvole za gradnju. U obzir se, naravno, moraju uzeti i utjecaji na okolinu, sigurnost i zakrčenje puteva. Stoga je BSB na svojoj web-stranici objavio novi rok gradnje, a to je sedam mjeseci.

Kompanija je navela da će zgrada biti u mogućnosti izdržati i zemljotrese jačine devet stepeni prema Richterovoj skali.