Ruglo ili arhitektonsko dostignuće
0

Kinezi bijesni zbog nove superstrukture jer liči na hlače

Klix.ba
Dvije najnovije superstrukture u Kini, osim što su postale predmet ismijavanja, konkuriraju za titulu najčudnijih građevina na svijetu.

Jedna od ovih neobičnih građevina je neboder "Vrata Istoka" u Suzhouu u koju je uloženo 700 miliona dolara i koja bi trebala predstavljati simbolički ulaz u grad.

Iako zamišljena kao pandan pariskoj Trijumfalnoj kapiji, megagrađevina u obliku izduženog slavoluka neodoljiva podsjeća na par hlača.

I prije nego što je neboder koji ima 74 sprata završen, našao se na udaru brojnih Kineza, koji su svoje negodovanje izrazili putem društvenih mreža.

"Trebaju je nazvati 'Hlače Istoka', a ne 'Vrata Istoka'", kazao je jedan nezadovoljni Kinez. Kritičari optužuju vlasti da kupuju svaki projekt koji se nigdje u svijetu ne može prodati.

"Zašto Kina izgleda kao igralište stranih arhitekata sa smiješnim idejama", kazao je jedan bloger.

Iako novi pekinški Phoenix International Media Centre, sjedšte kineske televizijske stanice Phoenix, nije naišao na tako oštre kritike, mnohi smatraju da izgleda kao ogromna vreća za sjedenje. Visoka je 55 metara, ukupna površina joj je 65.000 kvadratnih metara, a potpisuje je Pekinški institut za arhitektonski dizajn.