Putovanja
0

Kina: Uskoro najluksuzniji voz na svijetu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Kina planira ove godine predstaviti "najluksuzniji voz na svijetu" koji će ići od Pekinga do glavnog grada Tibeta Lhasa, objavila je u nedjelju kineska novinska agencija Xinhua.

Vožnja novim vozom, koji će biti u funkciji već 1. septembra, bit će 20 puta skuplja u odnosu na uobičajenu cijenu vožnje od otprilike 280 dolara.

"Unutrašnjost voza će biti uređena prema standardima hotela sa pet zvjezdica, zbog čega će ovo biti najluksuzniji voz na svijetu", izjavio je Zhu Mingrui, generalni menadžer korporacije Qinghai-Tibet Railway.

"Novi voz će moći primiti samo 96 putnika, a cijena vožnje će biti 20 puta skuplja od uobičajene cijene, a i mnogo skuplja od avionske karte", dodao je Mingrui, a prenio AFP.

Planirana su tri voza, koja će svakih osam dana ići od Pekinga do Lhasa, a luksuzno putovanje će trajati pet dana. Svaki voz će imati 12 putničkih vagona, dva vagona za ručavanje i vagon za turističko razgledanje. U svakom putničkom vagonu će se nalaziti četiri apartmana od 10 kvadratnih metara, sa bračnim krevetom, dnevnom sobom i kupatilom.

Rad na željezničkoj liniji do Himalaja započeo je u julu 2006. godine, a kineske vlasti ovu željezničku prugu dugu 1.142 kilometra vide kao značajno sredstvo modernizacije i razvoja Tibeta, koji je dio Kine otkako je 1950. godine kineska vojska okupirala ovu regiju.

Međutim, mnogi smatraju da nova željeznička linija omogućava Kinezima da preplave Tibet, što će dovesti do uništenja lokalne kulture, kao i ubrzati uništenje prirodnih ljepota ove regije.