U blizini jezera Meixi
3

Kina planira izgranju novog grada za 180.000 stanovnika

Klix.ba
Plan grada
Plan grada
Kineska vlada je odobrila konačni dizajn za ogromni, unaprijed isplanirani, grad koji će se izgraditi uz 3,85 kilometara dugu obalu jezera Meixi. Kada se završi, u Meixi Lake Cityju će živjeti 180.000 stanovnika, a pokrivat će površinu od oko 36 kvadratnih kilometara.

Dizajn grada, koji je razvila međunarodna kompanija Kon Pedersen Fox Associates (KPF), će za stanovnike obezbjediti susjedstva za život, rekreaciju, rad, kulturu i zabavu.

Prema izjavama iz KPF-a, njihov dizajn za grad na obali jezera Meixi ima za cilj postavljanje primjera o balansiranom životu čovjeka sa prirodom.

"Gusto koncentrisani urbani plan, pun građevina raznih vrsta i funkcionalnosti, je integrisan sa planinama, jezerom, parkovima i kanalima, što rezultira okruženjem koje promoviše dobro zdravlje i prosperitet. Kao novi centar u većoj metropolitskoj regiji Changsha, Meixi Lake City će predstavljati novi model za buduće kineske gradove.

Napredni okolišni inženjering, civilno planiranje, planiranje gradskih zona i integrisanje bašti i parkova su dio ukupne strategije dizajna ovog grada", stoji u izvještaju KPF-a.