Najveća građevina na svijetu
3

Kina će otvoriti još dva dijela Kineskog zida

SRNA
Kineski zid
Kineski zid
Kina je danas saopštila da će otvoriti dva nova dijela Kineskog zida radi pojačanog interesovanja turista.

Prema pojedinim izvještajima, turisti su se penjali na zidove u dijelovima zabranjenim za javnost, pri čemu je oštećena struktura spomenika. Vlasti su najavile da će otvoriti dijelove Huangčuačeng i Hefangku.

Gradska vlada Pekinga najavila je proširenje dijelova zida Mutianju i Badaling u sjevernom dijelu grada. Kina je nedavno objavila i rezultate najnovijih istraživanja, prema kojima je Kineski zid zvanično proglašen dužim nego što se ranije mislilo.

Prema posljednjim podacima, zid je duži za 21 kilometra. Prema preliminarnom istraživanju objavljenom 2009. godine, pretpostavljalo se da je zid dug 8.850 kilometara. Najveća građevina na svijetu, koju je čovjek sazidao, napravljena je radi zaštite kineske sjeverne granice.

Sinhua navodi da je ovo prvi put da je tako definitivna brojka objavljena. Kineska državna administracija za kulturno nasljeđe objavila je rezultate na osnovu arheološkog ispitivanja koje je vršeno od 2007. godine. Prethodne pretpostavke o dužini zida uglavnom su bile zasnovane na istorijskim podacima.

U izvještaju se ističe da je samo 8,2 odsto originalnog zida ostalo netaknuto, dok je ostatak u veoma lošem stanju. Kineski zid je na listi Svjetskog nasljeđa od 1987. godine.