Putovanja
1

VIDEO / Khewra: Rudnik soli koji ima vlastitu džamiju i željeznicu za turiste

Klix.ba
Rudnik soli Khewra drugi je najveći na svijetu, a u svojih 40 kilometara tunela krije osvijetljenu džamiju napravljenu od kamene soli, električnu željeznicu i kliniku za liječenje astme. Rudnik su otkrile trupe Aleksandra Velikog 320 godina prije nove ere.

Khewra se nalazi južno od pakistanske prijestolnice Islamabada, a godišnje ga posjeti više od 250 hiljada posjetilaca. Iako je otkriven još prije nove ere, eksploatacija je počela tek u 16. stoljeću.

Glavni površinski tunel izgradila je britanska uprava 1872., a od tada rudnik samo raste. Željeznica u ovom rudniku radi od 30-ih godina prošlog stoljeća. Nekada je izvlačila so iz rudnika, a danas vozi turiste koji obilaze neobične strukture od soli.

Rudnik je i danas najveći izvor soli u Pakistanu i proizvodi više od 350 hiljada tona godišnje, a iskopavanja se vrše na 18 različitih radnih nivoa. Kako se veliki rudnik ne bi urušio, samo polovina pronađene soli se iskopava. Postoji sedam debelih žila, kumulativne debljine od 150 metara, a u kojima je kamena so 99 posto čista.

Tuneli svjetlucaju različitim nijansama bijele ili roze soli, a u jednom dijelu je otvorena i eksperimentalna klinika za liječenje astme koja privlači pacijente iz cijelog svijeta. Klinika ima samo 12 kreveta i recepciju ukrašenu lampama od soli.

Jedini rudnik soli na svijetu veći od Khewre je Sifto u Kanadi.