Putovanja
18

Kapadokya: Tradicionalno zemljano posuđe održava živom tradiciju dugu hiljadama godina

Anadolija
(Foto: Klix.ba)
U Kapadokiji, gdje se spajaju ljepote prirode i historije, formirajući jedan od najljepših krajolika na svijetu, ručni radovi su jedna od glavnih atrakcija.

Ručno izrađeni setovi za doručak, šoljice, ali i sve ostalo što se koristi u kuhinji krasi veliki dio područja gdje su geološka kretanja formirala bijele vilinske dimnjake.

Ljudi su tokom historije ostavili tragove vlastitih civilizacija gradeći u stijenama kuće i pretvarajući ih u remek djela ljudske civilizacije. Međutim, danas vrijedne ruke majstora od zemlje izrađuju posuđe kojem se najviše dive turisti koji posjećuju ovaj kraj. Oni pokušavaju na ovaj način očuvati tradiciju ovog kraja koja je stara skoro 4.000 godina, ali i posuđa koje se nekada koristilo.

Saban Topuz je jedan od lokalnih majstora koji je kazao da prave sve vrste posuđa, od čajnika, čaša, posuda za hljeb do seta za doručak. Iako svi danas žive u modernom vremenu, Topuz je pojasnio da je veliko interesovanje za ove autentične predmete od prirodnog materijala.

Pojasnio je da je specifičnost ovog posuđa što duže nego inače mogu da zadrže toplotu jela ili pića koje se nalazi u njemu. Prema njegovim riječima, svakim danom raste interesovanje za ove tradicionalne zemljane predmete. Topuz dodaje da je nedavno nekoliko setova poslao u Švicarsku i Holandiju.