Putovanja
20

Kao u filmskom setu iz srednjeg vijeka: Magičan život u gradovima opasanim zidinama

Piše: E. F.
Masivne kamene zidine bile su nekada davno posljednja linija odbrane za antičke gradove. Nevjerovatne građevine podignute su kako bi štitile svoje stanovništvo od neprijatelja izvana.

Tokom proteklih godina mnogi od tih zidova su se urušili, ali oni koji još uvijek postoje štite način života svojih mještana, dajući poseban akcenat na utjecaj historije na ta mjesta, ali utječući i na sve druge segmente života, od sigurnostI, saobraćaja pa do turizma.

Novinari BBC-a su proveli vrijeme u ovim gradovima kako bi provjerili kakav utjecaj impresivne zidine imaju na život stanovnika unutar njih.

Jedan od gradova koji su posjetili jeste Dubrovnik i kako su naveli i sami ovaj grad na hrvatskom primorju sve je popularniji zbog svog specifičnog položaja na obali mora, ali i lake dostupnosti kada je riječ o avionskom prevozu.

Dubrovnik je posato svjetski poznat nakon što su u njemu snimljene scene popularne serije "Igre prijestolja". Srednjovjekovne zidine okružuju grad u dužini od dva kilometra. Maja Milović, jedna od stanovnica ovoga grada koja je u njemu odrasla kazala je kako je za vrijeme odrastanja Dubrovnik za svu djecu bio kao veliko igralište.

"Djeca koja su odrasla u ovom kraju imaju posebno poštovanje prema historiji", kazala je Milović.

Jedan od gradova sa impresivnim zidinama je i Avila, gradić u centru Španije. Zidine Avile podignute su u 12. stoljeću kako bi zaštitile svoje mještane od sukoba koji su se u to vrijeme vodili između ratnika Castille i Leona.

Skoro hiljadu godina kasnije i dalje neumorno štite savršeno očuvani grad unutar njega upotpunjen gotičkim i romanskim crkvama.

"Osjećaj je kao da živite u filmskom setu iz srednjeg vijeka. Magično je", kazala je Carolina Ares.

Čarobni gradovi za život su i Jerusalem te Carcassonne u Francuskoj.