Putovanja
121

Kao da nisu sa ovoga svijeta: Drevni dragulji i prelijepa čuda prirode u Kini

Klix.ba
Kineska civilizacija jedna je od nastarijih na svijetu, a ove fotografije će vam dokazati i kako je jedna od najljepših.

Svi koji putuju u Kinu, trebali bi posjetiti gradove Peking, Šangaj i Xi'an (Sian).

U Pekingu mora da se pogleda slavni Kineski zid, Zabranjeni grad i Ljetna palača, dok je Šangaj najveći grad u Kini, metropola koja definitivno zaslužuje pažnju kao turistička destinacija čuvena po historijskim znamenitostima, kao što su Bund i hram Grad Božji (Chenghuang Miao,) te modernim znamenitostima, poput panorame Pudonga, koja uključuje i televizijski toranj Biser Istoka.

Kao jedan od najstarijih gradova u kineskoj povijesti, Xi'an je jedan od drevnih gradova Kine, a bio je glavni grad (pod različitim imenima) u vrijeme nekih od najvažnijih kineskih dinastija tokom kineske historije.

Xi'an je postao poznat širom svijeta kad je u arheološkim iskapanjima 1974. godine otkriveno više od 8.000 vojnika od terakote u borbenim položaju u prirodnoj veličini. Ovo nalazište mauzoleja Ćin Ši Huangdija, prvog cara koji je ujedinio Kinu, a danas je uz Kineski zid najveća kineska turistička atrakcija.

Pored historijskih znamenitosti, Kina obiluje prelijepim čudima prirode.