Putovanja
11

Kairo: Zavirite u bazar El-Khalili gdje su vrijednosti svih stvari relativne

Piše: A. Džano
(Foto: Klix.ba)
Jedno od mjesta koje u Egiptu svakodnevno privlači veliki broj stranih turista zasigurno je bazar El-Khalili u Kairu.

Smješten u tijesnim uličicama Kaira, nedaleko od jedne od najstarijih džamija u ovom gradu (Al-Hussein), bazar El-Khalili, nudi jedinstveno iskustvo kupovine, kao rijetko gdje u svijetu.

El-Khalili odiše mirisima začina iz brojnih prodavnica, a hrana i čajevi, na koje pozivaju gostoprimljivi trgovci, specifičnog su okusa.

Umjetnost cjenkanja

Gotovo je nemoguće proći jednom od uličica ovog bazara, a da vas trgovci na povuku za rukav i ne zatraže da pogledate nešto iz njihove šarolike ponude: marame, pokrivače, lampe, kao i brojne druge sitnice i suvenire.

Cijenu određuju trgovac i kupac, a cjenkanje za neku robu može potrajati iznimno dugo. Na licima jednih i drugih uvijek se očitavaju nervoza, nezadovoljstvo, ali i smijeh nakon završenog posla. Egipćani sa posjetiocima svojih tezgi od cjenkanja prave umjetnost vladanja relativnim vrijednostima, dugih pripovijedanja i neumornih pregovora.

Zlato, srebro, rijetke školjke, specifično svjetlucavo kamenje karakteristično za ovaj dio svijeta – samo su neke od dragocjenosti koje trgovci nude prolaznicima.

Stari zanati

Izrada tacni, džezvi i različitih metalnih i drvenih potrepština, kao u bosanskoj čaršiji, dešavaju se pred očima prolaznika koji fotografišu marljive ruke egipatskih zanatlija.

Ženska tradicionalna odjeća dominira lokalnim buticima, dok je izbor fesova i drugih kapa i šešira za muškarce itekako raznovrstan.

Ulični prodavači nude jeftine sendviče svega nekoliko metara od elitnih restorana za turiste, dok trgovci gostoprimstvom i ponudom nargile nastoje privući kupce u svoje dućane. Tamo, okruženi raznovrsnom robom, započinju svoju bitku cijenama.