Putovanja
172

Jasmin Grebić sve bliži Barceloni: Ne smijem iznevjeriti rodbinu i prijatelje

Piše: A. P.
Nakon polaska iz Sarajeva, preko Bihaća, Trsta, Venecije, Sanrema i Nice Sarajlija Jasmin Grebić, koji sam na biciklu vozi do Barcelone, stigao je nadomak Marseillea. Nakon 16 dana i pređenih više od 1.500 km Jasminu ne nedostaje optimizma i snage.

"Iznenađen sam s kolikom lakoćom vozim svih ovih dana. Valjda Bog da neku snagu ljudima da izdrže u kriznim životnim trenucima", izjavio je za Klix.ba.

Grebić je potvrdio da njegovo putovanje, na koje je krenuo 1. jula iz Sarajeva, protiče prema planu i da se osjeća odlično, uprkos umoru.

"Otprilike vozim pet do šest sati dnevno, ukupnom prosječnom brzinom od 20 km/h, ako je ravnica, odnosno 16 km/h ako ima brda. Sunce je baš jako u toku dana pa se trudim da vozim ujutro od pet", ispričao nam je Jasmin.

Šaroliki fotozapisi

On ističe da se trudi ne samo da prođe kroz gradove, već i da u njima ponešto vidi i zabilježi, te tako donosi fotografije puteva, ulica, plaža, zanimljivih zgrada, pijačnih štandova, hrane, smještaja u kojem odsjeda...

"Uvijek se trudim da obiđem malo stari dio grada, što bude i po šest kilometara šetnje. Ipak, ne dolazi se ovdje svaki dan", uz smijeh kaže Grebić.

Zbog ograničenog vremena koje je sebi postavio, a to je 23 dana od Sarajeva do Barcelone, ne stiže odmarati, a rijetko se i kupa u moru. Iskustva koja je stekao na ovom putovanju smatra neprocjenjivim, a sve zanimljivo je fotografisao.

Posebno je oduševljen grupama biciklista koje susreće u putu. Kaže da ih je mnogo i da su to mladi, ali i osobe srednje i treće životne dobi.

Najljepša Nica

"Svi u istim dresovima iz istog kluba u grupi disciplinovano voze i treniraju. Lijepo ih je vidjeti", dodaje Jasmin koji je član biciklističke sekcije Trek Team.

"Do sada najljepši grad koji sam posjetio je Nica, a luka Cannes. Priroda kroz koju prolazim je stvarno prekrasna, kao i uslovi puta. Očekujem da ću u Barcelonu stići prema planu, 23. jula, gdje ću imati zvaničan doček. Volio bih otići na grob Juana Antonija Samarancha i odati mu počast u svoje i ime građana Sarajeva, te položiti cvijeće. Želim da u Barceloni znaju da ga se i dalje rado sjećamo", poručio je naš sagovornik koji od Grada Sarajeva Barceloni nosi i prigodan poklon.

Internet olakšava put

Iako nije lako danima voziti bicikl na ovakvim vrelinama i po nepoznatim predjelima, Jasmin kaže da se na sve to dobro pripremio, te da nema previše iznenađenja, osim eventualno neznanja engleskog jezika italijanskih i francuskih ugostitelja. Poseban motiv pruža mu podrška porodice i prijatelja.

"Bez interneta, Facebooka, prijatelja i rodbine sve bi sigurno bilo dvostruko teže. Ja sam na neki način svaki dan u kontaktu s njima, čujemo se ili gledamo preko Skypea i Facebooka i to mi daje dodatni vjetar u leđa. Ne smijem ih iznevjeriti i moram ustrajati u ovome do kraja. Bude teških situacija, ali se trudim da uvijek nastavljam naprijed", naglašava Grebić na kraju razgovora.