Putovanja
21

Italijani vjeruju da je Colobraro najukletiji grad u Evropi i ne žele izgovoriti njegovo ime

Klix.ba
Italijani vjeruju da je gradić Colobraro, koji se nalazi na jugu ove zemlje, uklet. Priče o novorođenčadima s dva srca, iznenadnim klizištima i neobjašnjivim saobraćajnim nesrećama toliko plaše stanovnike okolnih gradova da niko ne želi izgovoriti ime Colobrara, već ga nazivaju "onaj grad".

Loša reputacija ovog gradića kao najukletijeg mjesta u Evropi ne smeta turistima koji svakog ljeta hrle u ovaj gradić kako bi otkrili njegovu historiju.

Vjeruje se da je legenda o ukletosti stara koliko i sam grad, a povezana je s riječju "coluber", od koje je nastalo njegovo ime, a koje prevedeno s latinskog znači zmija koje je utjelovljenje zla.

Iako je oduvijek izazivao strah kod ljudi, vjeruje se da su prokletstvo bacili advokat i vještica u prvoj polovici 20. stoljeća.

Priča kaže da je Biagio Virgailio, bogati lokalni advokat koji nikada nije izgubio slučaj, jednog dana u sudnici kazao "Ako lažem, neka se ovaj luster sruši". Luster se srušio i njegovo je ime postalo sinonim za sve negativno.

Kasnije je jedan antropolog posjetio grad tragajući za "fattucchierom", vješticom koja će ukloniti zlo za koje se vjeruje da su ga uzrokovale misli drugih ljudi.

Naišao je na stariju ženu sa opekotinama od sunca, vjerujući da je našao pravu osobu, međutim kasnije se žalio da su on i njegov tim doživjeli nekoliko misterioznih nesreća tokom posjete gradu.

Od tada je Colobraro postao poznat kao "vještičja jazbina". No, Elena di Napoli iz turističke zajednice kaže da je ta žena bila njena praprabaka i da nije bila vještica.

Tokom godina u ovom gradu su se javljala klizišta i neobične nesreće koje su samo pojačale praznovjerje da je mjesto ukleto. Prokletstvo navodno utječe samo na posjetioce.

Reputacija teško pada stanovnicima Colobrara. Gaetano Virgallito priča da su ga, s obzirom na to da je u srednju školu išao u drugi grad, kolege uvijek ismijavale i govorile da donosi zle slutnje.

U prokletstvo se vjeruje toliko da policija ne kažnjava vozače koji prekorače brzinu dok voze kroz grad, jer se boje natprirodnih posljedica.