Putovanja
6

Italija prodaje "ukleti otok" u venecijanskoj laguni

Klix.ba
Italijanska vlada je na aukciju stavila otok Poveglia, poznat kao mjesto stradanja od srednjovjekovne kuge, a u 20. stoljeću i kao azil za mentalno oboljele. Na njegovu prodaju Italijani su se odlučili kako bi pokrili javni dug.
Otok je ponuđen za 99-godišnji zakup, a nalazi se u venecijanskoj laguni. Onaj ko ponudi najviše na aukciji u maju imat će priliku da postane vlasnik jednog od najstrašnijih mjesta na svijetu, na koje su u doba Crne smrti bacali leševe i žive bolesnike, zakopavali ih, spaljivali i ostavljali da truhnu.

Italijani se nadaju da će budući vlasnik bolnicu za mentalno oboljele, koja je bila otvorena od 1922. do 1968. godine, pretvoriti u luksuzni hotel. Na otoku se nalaze i dvorac iz 17. stoljeća, crkva, zatvor i zvonik.

Legenda kaže da se ljekar koji je tu obavljao lobotomije bacio sa tornja jer su ga proganjali duhovi žrtava kuge. Procjenjuje se da je od kuge umrlo desetine hiljada ljudi, te da su oni spaljeni ili zakopani na otoku Poveglia.

I dok italijanska vlada organizuje prodaju otoka, stanovnici Venecije se ovom potezu protive i žele zadržati vlasništvo nad njim, te ga otvoriti za javnost.