Šest milijardi eura
0

Italija gradi najveći viseći most na svijetu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Između Kalabrije i Sicilije Italija će graditi najveći viseći most na svijetu. Masivna struktura predstavljena vladinim planom povezivat će kopno sa ovim otokom, objavljeno je u srijedu.

Kritičari ističu da je šest milijardi eura, koliko je predviđeno za ovaj projekat, previsoka cifra i pitaju koliko je pametno upuštati se u gradnju takvog giganta u regiji koju često pogađaju zemljotresi.

Inžinjeri upozoravaju da će građevina biti ranjiva i zbog jakih vjetrova koji tamo pušu.

"Istina je da košta šest milijardi eura, ali projekat je takav", kaže Altero Matteoli, ministar javnih radova za talijanski radio.

On je objasnio da je ključno popraviti trošne ceste i autoputeve sa obje strane mosta, na Siciliji i u regiji Kalabrija, saznaje Telegraph.

"Most će nas primorati da popravimo autoceste i infrastrukturu, baš kao i luke. To je zaista mnogo posla kojim ćemo unaprijediti turizam", ističe Matteoli.

Projekat o kojem je govorio mogao bi se početi izvoditi ove godine, ali se strahuje da bi od ovog posla najviše koristi imale građevinske firme kojima rukovodi talijanska mafija.

Administracija Romana Prodija nazvala je ovaj projekat "najbeskorisnijim i najštetnijim planom u posljednjih 100 godina." Međutim, kad je Silvio Berlusconi prošle godine ponovo izabran na mjesto premijera, vratio je projekat na dnevni red.

Insistirao je na tome kako će se njime otvoriti na hiljade radnih mjesta, oporaviti turizam i popraviti saobraćajne veze između tog dijela kopna i Sicilije, što će zamijeniti trajektne linije.

Most bi trebao biti u stanju da podnese 5.000 automobila u jednom satu, ali i brze vozove. San o mostu koji će povezivati kopno i otok potječe još od starih Rimljana.