Dobrodošli u kraljevstvo soli!
0

FOTO / Isušeno slano jezero u Boliviji pravi je raj na Zemlji

Sarajevo-x.com
Salar de Uyuni, najveće isušeno slano jezero na svijetu pravi je raj na Zemlji. Ovdje se nebo i zemlja spajaju u jedno, da bi zajedno stvorili očaravajuće prizore, koji oduzimaju dah.

Ovi prekrasni krajolici nalaze se na jugu Bolivije u blizini vulkana Tunupa, na nadmorskoj visini od 3.650 metara. Salar de Uyuni je najveća solana na svijetu, a zauzima površinu od 11.000 kvadratnih metara.

Tokom kišne sezone, solana je prekrivena tankim slojem vode. Tada se njena površina pretvara u najveće ogledalo na svijetu.

Ovo područje je veoma popularno među turistima koji žele doživjeti nešto drugačije. Posjetioci mogu uživati u očaravajućim šetnjam, a za samo 15 dolara dnevno smjestiti se možete kod jedne od lokalnih porodica. Njihove kuće nemaju struje ni vode, pa čak ni kupatila, ali krajolici koji oduzimaju dah će sve to nadoknaditi.

Turisti mogu učestvovati u tradicionalnim aktivnostima lokalnog stanovništva, kao što su šišanje lama u augustu ili se pridružiti karavanima koji odnose blokove soli u udaljena sela u zamjenu za hranu i ostalu robu.

Iako turisti odavno posjećuju ovo područje, odnedavno su se za njega zainteresirali i industrijalci, i to zbog litija, koji se nalazi odmah ispod površine soli.

Litij u ovom području čini polovicu svjetskih zaliha, a koristi se u baterijama za mobilne telefone i računarima, a ključni je element u električnim automobilima. Postoji bojazan da bi to moglo negativno utjecati na budućnost turizma u ovom dijelu Bolivije.