Putovanja
232

Istanbul najpoželjnija evropska destinacija

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Neprofitabilna organizacija "European Consumers Choice" kao rezultat glasanja turističkih radnika i turista, Istanbul je proglasila najboljom evropskom destinacijom za 2013. godinu.

Pomenuta organizacija sa sjedištem u Bruxellesu istraživanje o najpoželjnijoj destinaciji Evropljana provodila je tri sedmice. Istanbul je proglašen najpoželnijom destinacijom, a odmah iza njega bili su Lisabon, Beč, Barcelona, Amsterdam, Madrid, Valletta, Nice, Milan, te Stockholm.

U saopćenju iz organizacije "European Consumers Choice" navedeno je kako je Istanbul jedini grad smješten na dva kontinenta, kao i to da je to grad susreta Istoka i Zapada. Istanbul je postao poznat po svojim munarama, palatama i po mjestima koja u čovjeka ulijevaju spokoj, navodi se dalje u saopćenju.

Iz organizacije su prepuričili posjetu Istanbula u 2013. godini kada će se - uz otvaranje Ataturk kulturnog centra u Taksimu i Marmaraya, željezničkog projekta nalik Eurotunnelu - obilježiti 90. godišnjica osnivanja Republike Turske.

"European Consumers Choise" je za 2010. godinu najpoželjnijom destinacijom proglasio Lisabon, a 2011. i 2012. godine to su bili Kopenhagen i Porto.