Putovanja
0

Ispod švicarskih Alpa se gradi najduži tunel na svijetu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Gigantske bušilice počele su u petak finalne radove na prokopavanju tunela ispod švicarskih Alpa, za kojeg se tvrdi da će biti najduži na svijetu. Njime će kroz srce Evrope prolaziti brzi vozovi.

Naziv tunela je St. Gotthard, a dug je 57 kilometara.

"Bit će to spektakularni i grandiozni monument sa kojim će porediti druge tunele", kazao je švicarski ministar saobraćaja Morotz Leuenberger.

Njegovom gradnjom stvorit će se nova mreža između sjeverne i jugoistočne Evrope. Očekuje se da će biti pušten u rad 2017. godine. U izgradnju tunela bit će uloženo sedam milijardi eura.

Putnicima će biti omogućeno da brzo stignu iz talijanskog Milana u Zurich i to za manje od tri sata. Također će brže stizati u Njemačku, skrativši vrijeme putovanja za sat.

Ovaj tunel jedna je od aktivnosti koje poduzimaju švicarske vlasti u borbi protiv zagađenja Alpa gustom saobraćajnom mrežom. Tom zagušenju na cestama doprinosi i činjenica da je Švicarska tranzitno područje susjednih zemalja.

Tunel se gradio 15 godina, a širok je 9,5 metara i nalazi se na dubini od oko 2.000 metara. Na njegovoj izgradnji angažovano je 2.500 radnika, saznaje AFP.

Gotthard će tako dužinom nadmašiti tunel Seikan, koji ima 53,8 km i povezuje japanske otoke Honshu i Hokkaido, kao i 24,5 km dug tunel Laerdal u Norveškoj.