Putovanja
1

Indijski festival Holi ponovo ujedinio sve ljude

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Festival boja ili Holi, koji je ujedno poznat i kao festival ljubavi, odnosi se na tradicionalni religijski festival Indije koji je postao popularan u mnogim dijelovima Južne Azije, kao i među ljudima širom svijeta. 

Na Holiju, koji se održava u Vrindavanu, gradu dvjestotinjak kilometara udaljenog od New Delhija, učestvuje više hiljada ljudi iz Indije, Nepala, Evrope, Sjeverne Amerike i drugih zemalja, a svi oni slave ljubav, boje, raznolikost i šarenilo.

Slavlje Holija počinje uz “lomaču Holika“ odnosno veliku vatru noć prije službenog početka Holija, oko koje učesnici festivala sjede, plešu i pjevaju.

Sljedećeg jutra već počinje festival svih mogućih boja koje postoje. Učesnici Holija plešu i šaraju jedne druge sa suhim prahom i vodenim bojicama, a mnogi nose pištolje na vodu i balone napunjene vodom. Holi ujedinjuje i bogate i siromašne, i prijatelje i strance, i starije i mlađe. Učesnici festivala sviraju i muzičke instrumente, što Holi čini još zabavnijim. 

Prema indijskom kalendaru, datum ovog festivala mijenja se svake godine, a prema gregorijanskom kalendaru obično se održava u martu, a ponekad i u februaru.Ovaj festival slavi pobjedu dobra nad zlom, dolazak proljeća, kraj zime, igre, sreću, smijeh, zaborav i oprost.