Putovanja
6

I SAD pokreću utrke sa bikovima

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Organizatori događaja The Great Bull Run planiraju pustiti bikove u ograđenim stazama u nekoliko američkih gradova, kako bi ovisnici o adrenalinu mogli okusiti uzbuđenja godišnje utrke sa bikovima iz španskog grada Pamplone.

Utrke bi trebale početi 24. augusta u Richmondu, Virginia. Naredni događaj planiran je 19. oktobra u Atlanti, a kasnije i u Teksasu, Floridi, Kaliforniji, Minnesoti, Illinoisu i Pennsylvaniji.

Utrke sa bikovima, u kojima učesnici trče ispred bikova ka areni, uobičajene su za Španiju i povlače brojne kontroverze, budući da učesnici često bivaju povrijeđeni, a neki su i smrtno stradali. S druge strane, tu je i problem tretiranja bikova koji se koriste za utrke te njihov tragičan kraj u areni.

Već se više od pet hiljada ljudi prijavilo za utrku u Richmondu, a broj svakodnevno raste, navodi Rob Dickens, suosnivač i glavni operativni direktor utrke.

Svaka utrka trajat će jedan dan, za razliku od festivala u Pamploni, gdje se utrke održavaju svakog jutra tokom sedam dana.

Čuveni američki književnik Ernest Hemingway pisao je o ovom festivalu u svom romanu "A sunce izlazi" iz 1926. godine, što je festivalu pomoglo da postane ozloglašen širom svijeta i tako privuče brojne turiste. Organizatori američkih utrka svjesni su da one neće biti posjećene poput španskih, a navode kako su u SAD-u sve popularnije zahtjevne fizičke aktivnosti poput trčanja van staze i preko prepreka.

"Mislim da je ovo samo progresija u sve većoj i većoj društvenoj aktivnosti. Postoji ludilo za fitnessom, koje je počelo sa trčanjem. Mislim da je ovo samo produžetak svega toga, ali više interesantan široj javnosti", kaže Dickens.

Na festivalu San Fermin u Pamploni svake godine bude povrijeđeno na desetine osoba, uglavnom usljed spoticanja i padanja. Bikovi su, od početka vođenja evidencije 1924. godine, ubili 15 osoba. Prošlog mjeseca su bikovi rogovima povrijedili Amerikanca i Australku.

Organizatori američkih utrka planiraju uključiti nekoliko sigurnosnih dodataka, kako bi utrke učinili drugačijim od španskih. Za razliku od utrka u uskim i kamenim španskim ulicama, američke utrke će se odvijati u ograđenim stazama sa uvalama i skloništima, kako bi se učesnici mogli na vrijeme skloniti. Svi bikovi koji učestvuju u utrci morat će biti potpuno zdravi, a organizatori neće koristiti španske borbene bikove, već mnogo mirnije rase.

Bikovi će biti puštani u grupama od šest životinja, što će ljudima i životinjama pružiti bolju priliku da sigurno završe utrku. Pored utrka tu će biti i druge aktivnosti poput gađanja paradajzom i sl.