Putovanja
5

Hrvatska prijestolnica s divnom Božićnom pričom: Najbolje mjesto za Advent je Zagreb

Među najbolje čuvanim tajnama o Hrvatskoj bila je ona da njezina prijestolnica Zagreb nudi jedan od najboljih adventskih programa. Prošle godine ta tajna je otkrivena kada je, u prosincu, Advent u Zagrebu proglašen najboljim u Europi te je glavni grad Hrvatske ove godine spremniji nego ikada! - saopšteno je iz TZ grada Zagreba.

Sada već sedmu godinu od 26. studenog do 8. siječnja 2017., Advent u Zagrebu nudi program pun događanja, koncerata, odlične hrane i ponekih iznenađenja. Zamislite titranje božićnih lampica, svjetiljke, kočije, šarenilo, blagdansku hranu i pića, koncerte, zborove i još mnogo toga.

Ne smijete propustiti: Trga bana Josipa Jelačića – veliki glavni trg obasjan je brojnim svjetlima, a tu su i koncerti i glazba na velikoj pozornici, štandovi s hranom i program za djecu. Tu je i veliko božićno drvce, Manduševac je preuređen u adventski vijenac s velikim svijećama, a u udobnome grijanom šatoru možete pronaći hranu i piće. U tjednu i vikendom tu je i glazba uživo.

Fuliranje – inovativno i moderno kulturno i gastronomsko događanje tijekom Adventa s prepoznatljivim dizajnom i opuštenom atmosferom. Europski trg – pješačka zona u samom srcu grada nudi slikovita adventska događanja: sajam suvenira i božićnih dekoracija, izbor hrane i pića te glazbene sadržaje navečer.

Park Zrinjevac – jedno od najljepših mjesta u Zagrebu. Svjetla obasjavaju drvorede, a stari muzički paviljon izgleda kao blistava palača. Umjetnički štandovi, velik izbor tradicionalnih božićnih darova, prigodne božićne hrane i napitaka u ukrašenim drvenim kolibicama. Ovo je idealno mjesto za kušanje zagrebačkih zimskih specijaliteta uključujući pečene štrukle i zapečenu toplu savijaču sa svježim sirom. U ponudi je i kuhano vino, vruća čokolada i posebni božićni kolačići. Svake večeri ima glazbe uživo, a vikendom i ujutro. Ledeni park na Tomislavovu trgu – Božićna bajka čeka vas u jednom od najljepših zagrebačkih parkova – klizalište, birana hrana i pića i glazbeni sadržaji. Ovo je mjesto za gledanje ljudi kako kližu i zabavu. Posjetitelji su pozvani da se pridruže! Posebne ture – Mnogo je načina kako otkriti Advent u Zagrebu inovativnim turama. Za one koji žele sve otkriti sami, postoji aplikacija Zagreb Be There – Advent Path. Uz pomoć pametnih telefona sad možete krenuti u otkrivanje najzanimljivijih adventskih događanja u Zagrebu. Dok pratite ovaj put, moći ćete izvući najviše iz svog posjeta Zagrebu, a ako se checkinate na većini lokacija koristeći #BeThereZagreb hashtag, čekaju vas posebne nagrade!

"Tin-Express" posebni je božićni vlak koji vozi do Čazme (30 minuta od Zagreba). Ondje obitelj Salaj nastavlja sjajnu tradiciju ukrašavanja posebne kuće i svaki je centimetar ukrašen treperećim božićnim lampicama. Izvanredne lanterne u bojama te lampice svih oblika i veličina mijenjaju čitav okoliš. Živice odjednom svijetle tamnoplavo, dok mostić može svijetliti jarkocrveno. Čak i jezerca imaju poseban sjaj. Prošlog im je Božića lokalni dobavljač struje velikodušno darovao struju za 1,5 milijuna lampica i tako omogućio Čazmi da ima dotad najsvjetliji Božić. I ondje postoje štandovi s božićnim slasticama i predmetima.

Nova godina u Zagrebu znači da svi izlaze na glavni trg i gradske ulice slušati glazbu uživo i slaviti uz krasnu atmosferu do ranih jutarnjih sati.

Kupovina – posjetite li Zagreb prije Božića, to je dobro mjesto da kupite darove koje ćete odnijeti kući. Trgovine u gradu drže većinu međunarodnih brendova, obično povoljno. Mnogi hoteli nude posebne adventske aranžmane koji su povoljni u odnosu na uobičajene hotelske cijene. I avioprijevoznici imaju dobre cijene.

Hrvatska prijestolnica božićnu priču priča na šarmantan i tradicionalan način. Posjetite Zagreb ove zime i zapitat ćete se zašto se prije toga niste sjetili!