Sedmi put
0

Hong Kong najbolji aerodrom na svijetu

Sarajevo-x.com
Međunarodni aerodrom u Hong Kongu je sedmi put proglašen najboljim aerodromom na svijetu, prema rezultatima tradicionalnog godišnjeg anketiranja putnika širom svijeta.
Međunarodni aerodrom u Hong Kongu

U istraživanju, koje svake godine provodi Skytrax, konsultantska agencija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, aerodromi širom svijeta ocjenjuju se u više od 40 kategorija. LIsta najboljih aerodroma je sastavljena na osnovu 8,2 miliona upitnika koje su popunili putnici u desetomjesečnom periodu od 2007. godine do 2008. godine.

Putnici su, naime, ocjenjivali 190 aerodroma, a neki od kriterija su bili mogućnost šopinga, gastronomska ponuda, ljubaznost osoblja, dostava prtljage i vrijeme čekanja prilikom provođenja sigurnosnih mjera.

Zaključak je da aerodromi u Aziji dominiraju pomenutom listom. Tako je aerodrom u Hong Kongu zahvaljujući učinkovitosti i udobnosti "preskočio" singapurski aerodrom Changi i južnokoreanski aerodrom Incheon u Seulu.

Fascinira podatak da aerodrom u Hong Kong već sedmi put osvaja laskavu titulu najboljeg aerodroma na svijetu, koju mu je samo 2006. godine oteo upravo singapurski aerodrom Changi.

Među deset najboljih našli su se i aerodromi u Kuala Lumpuru (Malezija) i Kansaiu (Japan).

Međunarodni aerodrom u Muenchenu

Aerodrom u Muenchenu (Njemačka) anketirani putnici su proglasili najboljim aerodromom u Evropi, a petim najboljim u svijetu. Aerodromi u Kopenhagenu (Danska), Cirihu (Švicarska) i Helsinkiju (Finska) također su svoje mjesto pronašli na listi deset najboljih aerodroma na svijetu. Na desetom mjestu je osvanuo aerodrom u Cape Townu (Južna Afrika).

Međunarodni aerodrom u San Franciscu

Zanimljivo je i da sjevernoamerički aerodromi nisu previše impresionirali putnike, pa se tako aerodrom u San Franciscu izborio tek za 11. mjesto, a slijede ga aerodromi u Vancouveru (Kanada) i Dallas Forth Worthu.

Međunarodni aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu

Najboljim aerodrom na Bliskom istoku proglašen je aerodrom u Tel Avivu, a iza njega je odmah aerodrom u Bahreinu.

"Čekanje na sigurnosnim kontrolnim tačkama je bio najveći razlog nezadovoljstva putnika", kazao je za Reuters Edward Plaisted, CEO Skytraxa.