Putovanja
47

Holandski par na putu oko svijeta u automobilu starom stotinu godina

Klix.ba
Holandski par Dirk i Trudy Regter uživali su na putu oko svijeta, a prevozno sredstvo im je bio Ford Model T, koji je star više od 100 godina. Svoje putovanje namjeravaju nastaviti ove godine.

Putovanje holandskog para je počelo 2012. godine kada su prešli 22.000 km iz Edama u Holandiji do Cape Towna u Južnoj Africi. Putovanje je nastavljeno godinu dana kasnije, kada su iz SAD-a otputovali u Kanadu te prežli novi 28.000 km. Završna faza njihovog putovanja je bila posjeta u Južnoj Americi, a prešli su 26.000 km. Inače, njihov automobil Ford Model T s 3,0-litarskim benzinskim motorom je proizvedan 1915. godine.

Nažalost, par je doživio nesreću 2014. godine na putu u Belgiju, kada ih je udario terenac. Trudy i Dirk su zadobili lakše povrede, a automobil je znatno oštećen, posebno njegove osovine.

Ipak, holanđani namjeravaju popraviti automobil i krenuti na put ove godine te posjetiti Novi Zeland, Australiju, Indoneziju i Indiju. Put će završiti 2017. godine vožnnjom kroz centralni dio Evrope.