Putovanja
0

Hoće li Mount Everest dobiti cestu?

Sarajevo-x.com
Eksperti za okoliš morat će najprije provesti studiju i dati svoje odobrenje prije nego se počne graditi cesta do kampa na Everestu. Postoji mogućnost da će pravljenje ceste uveliko narušiti okoliš, a da će tome doprinijeti globalno zagrijavanje i topljenje sniježnih pokrivača i leda.

Projekat vrijedan 20 miliona dolara bit će na čekanju dok se naučnici ne budu složili u vezi sigurnosti izgradnje puta. Vjeruje se da će okoliš još uvijek donekle prirodno sačuvanog Mount Everesta biti narušen ako se radovi ne budu odvijali u skladu s pravilima, prenosi Associated Press.

Cesta treba voditi do kampa koji se nalazi na visini od preko 5 200 metara što je izazov za graditelje jer je riječ o planinskom masivu pokrivenom snijegom i sa temperaturnim razlikama od podnožja do vrha.

Neki su borci za očuvanje okoliša izrazili zabrinutost u vezi s cestom jer smatraju da će ona narušiti kompletno stanište regije. Zabrinutost ne staje tu jer naučnici smatraju da će globalno zatopljenje sigurno otopiti mnoge snježne naslage što bi moglo dovesti do katastrofe i uništiti tako vrijedan projekt.

Nova cesta trebala bi olakšti put turistima i alpinistima, a vlasti kažu da bi olakšala i život lokalnom stanovništvu.

U aprilu ove godine, pekinški organizatori Ljetnih olimpijskih igara objavili su ambiciozni plan o najdužem trčanju za paljenje baklje. To bi bilo najduže tračanje u historiji. Naime, počasni sportisti bi noseći baklju trčali preko pet kontinenata, ukupno oko 137 000 kilometara, a sam događaj bi trajao preko 130 dana. Posljednja tačka bi bila Everest - za što je potrebna izgradnja ove ceste.