Putovanja
23

Hipnotizirajuća ljepota slovenačkih šuma

Klix.ba
Fotograf Filip Eremita autor je predivnih fotografija slovenačkih šuma koje će vas začarati svojom ljepotom.

Slovenija je zemlja šuma, a one pokrivaju oko 60 posto ukupne površine. Njima svjedoči i posljednja galerija fotografa Filipa Eremita.

U prošlosti su šume pokrivale skoro čitavu teritoriju Slovenije, do visine od 1.800 m. Kad su se prvi stanovnici smjestili, tek tad je počelo krčenje šuma", kaže fotograf Filip Eremita za portal Bored Panda.

Više od polovine površine Slovenije pokrivaju šume - 1.163.812 ha, a u Europi veći postotak šuma imaju samo Finska i Švedska. U Sloveniji je zakonom zaštićeno približno 8 posto površine zemlje, a najveće područje zauzima Triglavski nacionalni park (83.807 ha).

Slovenija se nalazi u Srednjoj Europi na dodiru Alpa, Dinarskog gorja, Panonske nizine i Sredozemlja, tako da njenu klimu čini mješavina alpskog, sredozemnog i kontinentalnog podneblja.

U sjeverozapadnom dijelu države prevladavaju Alpe s najvišim vrhom Triglavom (2864 m). U smjeru prema moru se prostire pokrajina Kras. Njen podzemni svijet skriva najveličanstvenije podzemne galerije u Europi, a to su Postojnska jama i Škocjanske jame koje su isklesale podzemne vode. Potonja se nalaze na Unescovom popisu kulturne i prirodne baštine.

Slovenija se rasprostire na četiri biogeografska područja, a u Sloveniji uspijeva 3000 papratnjača i cvjetnjača, te 50.000 različitih životinjskih vrsta. Brojni su i razni biljni i životinjski endemi.