Putovanja
390

Hiljadu studenata iz BiH otputovalo u Istanbul, peti najveći grad na svijetu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Hiljadu studenata iz Bosne i Hercegovine, jutros je autobusima krenulo put Istanbula, u okviru projekta Studenstkog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), javlja Anadolija.

Studenti su pokazali veliku zainteresovanost za posjetu Istanbulu gdje će boraviti 6 dana po cijeni od 200 KM.

Projekat ne bi mogao biti realizovan bez saradnje sa Turskim kulturnim centrom " Yunus Emre". Studenti će imati obezbjeđen smještaj u Istanbulu. U oviru fakultativnih posjeta planiran je obilazak brojnih kultuno-historijskih i drugih znamenitosti kojim obiluje taj turski grad.

Studenti su jutros prije polaska, vidno euforični, za Anadoliju kazali kako očekuju dobar provod, ali i upoznavanje sa petim najvećim gradom na svijetu.

"Bila sam već u Turskoj, ali u Istanbulu nisam. Nadam se da će biti lijepo. Ostajemo tamo 6 dana. Imamo neke fakultative izlete, obilaske muzeja i  znamenitosti", kazala je studentica Alina Rajkić.

Ona je napomenula kako je već upoznata sa studentskim pohodima u okviru kojih se studenti okupljaju i lijepo druže.

 Eldar Smajlović, student Pravnog fakulteta nije imao do sada prilike da posjeti Istanbul.

"Nisam nikada bio. Očekujem dobar provod sa svojim kolegama studentima. Želim da vidim te znamenitosti o kojima svi pričaju. Ovo je moj prvi studentski pohod", kazao je Smajlović.

Student Ajdin Tinjak  ojasnio je kako će studenti biti slobodni da u Istanbulu posjećuju ona mjesta koja žele.

"Tokom 6 dana pravićemo sistematski pregled grada. Posjetićemo Topkapı dvorac, Ayu Sofiu, Vialand i druga mjesta. Napravili smo plan i svaki dan posjetićemo nešto drugo. Studenti mogu birati gdje žele da idu", kazao je Tinjak.

On napominje kako će ovo putovanje sigurno biti veliko iskustvo jer se posjećuje veliki grad u kojem mogu puno toga vidjeti i naučiti.