Putovanja
0

Hamburg najbogatiji, istočne pokrajine najsiromašniji dijelovi Njemačke

FENA
Najbogatiji Nijemci žive u Hamburgu, a najsiromašniji u istočnonjemačkoj pokrajini Saska-Anhalt, proizlazi iz redovitoga godišnjeg izvještaja o prihodima građana, koji je u četvrtak objavio Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

"U Hamburgu na svakih 100.000 stanovnika dolaze 23 građana s godišnjim prihodima većim od milion eura", stoji u izvještaju statističkog ureda. Na drugom mjestu po broju onih koji godišnje zarade više od milion eura je Bavarska, iza koje slijedi Bremen. U Bremenu istovremeno živi i najveći broj primatelja socijalne pomoći po glavi stanovnika.

Na dnu ljestvice se nalaze redom savezne pokrajine koje su nekad pripadale bivšoj Njemačkoj demokratskoj republici (DDR).

Ukupno je u Njemačkoj 9.529 građana prijavilo prihod veći od milion eura. Najveći broj tih građana živi u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Analitičari procjenjuju da od trenutnog uzleta njemačkog gospodarstva neproporcionalno profitiraju bogatiji slojevi društva tako da je razlika između bogatih i siromašnih sve veća.

Nedavno objavljeni podaci Njemačkog instituta za gospodarska istraživanja u Berlinu, prenosi Hina, pokazuju da 10 posto stanovništva posjeduje 60 posto bogatstva, te da dvije trećine stanovništva ne posjeduje nikakav ili vrlo mali imetak.