Putovanja
16

HalalTrip je prva web-stranica namijenjena isključivo putnicima muslimanima

Klix.ba
Pokrenuta je nova web-stranica, namijenjena isključivo putnicima muslimanima, a uključuje globalnu bazu podataka o halal restoranima te vjerske vodiče kroz svjetske gradove.

Singapurska kompanija Crescentrating pokrenula je stranicu HalalTrip.com kako bi iskoristila rastući broj turista muslimana te im pomogla da putuju u skladu sa vjerskim propisima.

"Ovo je prva svjetska stranica za rezervacije potpuno orijentisana ka putnicima muslimanima", rekao je izvršni direktor Crescentratinga, Fazal Bahardeen, te dodao kako su turisti muslimani imali česte probleme zbog nedostatka kateringa prilagođenog islamskim propisima.

Procijenjeno je da bi putnici muslimani do 2020. trebali godišnje trošiti 200 milijardi dolara, u odnosu na 126 milijardi, koliko su potrošili 2011. godine.

Crescentrating je preuzela HalalTrip.com od njenog austrijskog vlasnika u junu te je potpuno preuredila i dodala čitavo mnoštvo novih opcija. Tako putnici sada mogu rezervisati smještaj u gotovo 400 hiljada hotela, kao i avionske karte i turističke aranžmane. Ranije je stranica omogućavala rezervacije u samo hiljadu hotela.

Tu je i baza podataka o halal restoranima, džamijama i svim drugim pogodnosima korisnim za turiste muslimane.

Kompanija navodi kako će postepeno dodavati i druge opcije i usluge. Crescentrating već vodi stranicu koja ocjenjuje hotele, restorane, aerodrome i druge objekte po halal kriterijima.

Ove godine je pokrenula i uslugu koja putnicima muslimanima omogućava da odrede pravo vrijeme za molitvu i smjer u kojem se trebaju okrenuti usljed leta i prolaska kroz različite vremenske zone.