Putovanja
1.6k

Guardian preporučuje: Posjetite Sarajevo i osjetite istinsku zimsku čaroliju

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Baden-Baden, Njemačka
Zima je vrijeme kad istinski uživaoci putovanja istražuju snježne evropske gradove koji su puni ugodnih i raskošnih kafića kao što su Zagreb, Sarajevo, Ljubljana i Tromso, posebno kada se do njih može uz određeni popust i niske cijene tokom zimske sezone. Guardian je sastavio listu evropskih gradova koje morate posjetiti ove zime, a među njima je i glavni grad Bosne i Hercegovine.

Poprad, Slovačka

Uzmite jedan mali grad sa srcem srednjovjekovne multievropske dopadljivosti u podnožju veličanstvene, snježne planine. Zatim dodajte spa na otvorenom gdje zabava traje tokom cijele godine, bilo da je riječ o tihom opuštanju u vrućim bazenima ili spuštanju niz tobogan. Dobit ćete samo jedan rezultat - Poprad u Slovačkoj. Njegova historija nije bogata, ali njegova barokna arhitekture stavlja ga čvrsto u stari i centralni dio Evrope. Smještaj u ovom gradu možete naći za 60 eura s doručkom.

Baden-Baden, Njemačka

Tako je dobar da se zove dva puta. Zapravo dvostruki naziv je da bi se mogao razlikovati od svih ostalih "Badena" širom Evrope. Ipak ovaj spa grad ima svoje poštovatelje tradicije i posjetitelji u rasponu od rimskog cara Karakale i kraljice Viktorije do i Victorije Beckham. Grad je i dalje savršeno napravljen za lagodnu zabavu i lijepo provedenu zimu s toplim vodama koje su odlične za ublažavanje „hladnih kostiju“. U gradu postoji mnogo skupih restorana koji nude specijalitete, kao što su govedina u sosu od crvenog vina. Ukoliko vam je budžet nešto manji, u sjevernom dijelu grada imate prenoćišta za 21,80 eura. U suprotnom, možete spavati i u hotelu Central Etol za 110 eura za noć. Zimi, ili u bilo koje drugo doba, obližnji nacionalni park Schwarzwald ima mnogo aktivnosti za ponuditi, uključujući trekking.

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

U ovom okrutnom svijetu, Sarajevo je podsjetnik da loše stvari mogu ispasti bolje. Ovaj nekada veličanstveni bastiljon integracije i multikulturalnog sjaja se digao iz pepela koji ga je zadesio od 1992. do 1995. godine tokom opsade i sada predstavlja procvat i fascinantno odredište. Uske uličice na Baščaršiji, u starom dijelu grada, prepune su dobrih kafića, a i smještaj se može naći po pristojnoj cijeni. Hosteli kao što su Balkan Han, The Doctor House i Franz Ferdinand imaju prenoćišta od 11 do 32 eura za noć.

Guardian za posjetiti u Sarajevu izdvaja obnovljenu gradsku Vijećnicu, Svrzinu kuću, dostojanstveni muzej koji podsjeća na atmosferu u Sarajevu u 18. stoljeći. Za posjetu se također preporučuje i Tunel i muzej spasa koji je bio jedini prolaz Sarajlijama u mračnim danima rata. Za večeru, možete posjetiti Cakum-pakum i uživati u legendarnim palačincima. Baš kao i u vrijeme Zimskih olimpijskih igara koje su u Sarajevu održane 1984. godine, tu je skijanje i snowboarding na planini Bjelašnici, 20 kilometara od grada. Također se preporučuje i planina Jahorina na jugoistoku zemlje.

Zagreb, Hrvatska

Jedan od najmlađih glavnih gradova u Evropi - Zagreb koji je ujedno i jedan od najfascinantniji s atrakcijama kao što su autosajam i zimski božićni bazar. U ovom gradu također ćete uživati u bogatoj kulturi i impozantnim građevinama. Tkalčićeva ulica je jedna od najprometnijih u kojoj možete uživati u pregršt barova i restorana. Ovdje ne propustite probati kiselo vrhnje i peciva punjena sirom.

U Zagrebu ima mnogo pristojnih hostela. Tu je i klizalište na željezničkoj stanici i neobičan božićni šoping u Tomićevoj i Bogovićevoj ulici. Zagreb ima dobru povezanost sa Sljemenom gdje možete uživati u skijanju ili snowboardingu. Ukoliko želite samo razgledati planinske krajolik, autobusom se zaputite u prelijepo selo Samobor.

Osim navedenih gradova, Guardian preporučuje da posjetite Tromso u Norveškoj, Ljubljanu u Sloveniji, Memmingen u Njemačkoj, Sibiu u Rumuniji, Poznan u Poljskoj i Are-Östersund u Švedskoj.